Problémy firem v uplynulém týdnu. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Problémy firem: H&M, Olympus, Lufthansa, Junker, Nokia, Fiat Chrysler, KLM. Přinášíme souhrn firemních problémů za uplynulý týden v Česku i ve světě.


H&M

Švédský prodejce oděvů Hennes & Mauritz (H&M) se ve druhém fiskálním čtvrtletí roku 2020 propadl do ztráty 6,5 miliardy švédských korun (SEK; 16,6 miliardy Kč) před zdaněním. Přitom ve stejném období loni vykázal zisk 5,9 miliardy SEK.

H&M skončil ve ztrátě poprvé za více než deset let. Důvodem byly dopady pandemie covid-19, kvůli které firma musela uzavřít velkou část svých obchodů. Čisté tržby firmy se za tři měsíce do konce května snížily o 50 % na 28,7 miliardy SEK.

H&M musela dočasně zavřít obchody v mnoha zemích, když v polovině dubna bylo zavřených zhruba 80 % jejích obchodů.

———- ———- ———- ———- ———-

Olympus

Japonská společnost Olympus se rozhodla prodat výrobu fotoaparátů. Po 84 letech opustí tuto část svého podnikání. Firma se dohodla na prodeji divize zobrazovací techniky soukromé investiční společnosti Japan Industrial Partners.

Olympus oznámil, že se mu nedaří už delší dobu udržet výrobu fotoaparátů v zisku. Ve ztrátě je firma poslední tři roky. Jedním z důvodů je nástup chytrých telefonů, kvůli čemuž se výrazně zmenšil trh se samostatnými fotoaparáty.

———- ———- ———- ———- ———-

Lufthansa

Irské aerolinky Ryanair právně napadnou rozhodnutí Evropské komise povolit miliardovou státní pomoc německé letecké společnosti Lufthansa. Firma ji podle nich nepotřebuje pro přežití koronavirové krize, ale aby poškodila konkurenci. Uvedl to vedoucí právního oddělení irské společnosti Juliusz Gomorek.

„(Lufthansa) to potřebuje jako válečnou zbraň, aby vytlačila konkurenci; nepotřebuje to, aby přežila,“ vysvětlil Gomorek. Podle něho jde záchranný balík německé vlády ve výši devíti miliard eur (240 miliard Kč) schválený Evropskou komisí proti evropským pravidlům hospodářské soutěže.

———- ———- ———- ———- ———-

Junker v ČR

Firma Junker v Holicích na Pardubicku zastavila výrobu. Tři její zaměstnanci jsou nakažení koronavirem. Dalších 98 lidí z výrobní haly, kde pracovali, muselo do karantény. Vedení celý podnik zavřelo.

Junker vyrábí brousicí stroje a je součástí německého koncernu.

———- ———- ———- ———- ———-

Fiat v Itálii

Italský účetní dvůr schválil státní garanci 6,3 miliardy eur (více než 168 miliard Kč) na záchranu italské součásti automobilového koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Jedná se o poskytnutí největší státní záruky za úvěr, jaký kdy evropská automobilka v časech krize dostala.

S poskytnutím záruky už souhlasilo ministerstvo hospodářství. Italská součást FCA požádala vládu o nouzové financování kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19.

———- ———- ———- ———- ———-

Nokia ve Francii

Finská společnost Nokia propustí ve Francii zhruba třetinu pracovní síly, když zruší více než 1200 míst. Nokia konkuruje na trhu se sítěmi 5G švédskému Ericssonu a čínské firmě Huawei. Firma uvedla, že propouštění je nutné kvůli tlaku na snížení nákladů.

Nokia koupila firmu Alcatel-Lucent před pěti lety za podmínky, že zachová pracovní místa a rozšíří výzkum a vývoj v zemi. Mluvčí společnosti však uvedla, že Nokia se tento měsíc od těchto závazků osvobodila.

———- ———- ———- ———- ———-

KLM

Nizozemská vláda se dohodla s vládou v Paříži, že na záchranu letecké skupiny Air France-KLM poskytne úvěr 3,4 miliardy eur (přes 90 miliard Kč). Jednu miliardu eur nizozemské součásti KLM půjčí stát, který bude zároveň ručit za 2,4 miliardy eur bankovních úvěrů. Letecká společnost se potýká s dopady pandemie způsobené koronavirem.

Francie oznámila úvěrový balík sedm miliard eur francouzské divizi Air France již v dubnu. Evropská komise (EK) pomoc schválila na začátku května. Nyní bude muset dát zelenou i podpoře nizozemské vlády. (sfr)