Evropské firmy se brání žalobami proti dominanci Googlu, který zvýhodňuje vlastní služby.

Ze zneužívání dominantního postavení ve vyhledávání a zvýhodňování vlastního srovnávače Nákupy Google obvinil společnost Google český srovnávač cen Heureka.cz. V pátek na ni podal žalobu u pražského městského soudu. Zařadil se tak mezi další evropské srovnávače, které Google žalují.

Zprávu přinesl server Lupa.cz.

Heureka.cz požaduje po Google 394,9 milionu korun jako ušlý zisk za tři roky, kdy Google neplní nařízení Evropské komise. Ta mu v roce 2017 vyměřila pokutu ve výši 2,42 miliardy eur (63,6 miliardy korun) kvůli zneužívání jeho dominance ve vyhledávání.

Společnost problém dosud nenapravila, odůvodnil ředitel Heureky.cz Tomáš Braverman podanou žalobu.

Komise tenkrát obvinila Google, že ve svém vyhledávači zvýhodňoval jiný vlastní produkt, a to službu pro porovnávání obchodních nabídek. Google se proti tomu odvolal a případ dosud řeší soudy. Podle jeho verze zjednal od roku 2017 nápravu.

S tím ale evropské srovnávače cen nesouhlasí. Žalobami proti Googlu se brání už sedm firem a nyní k nim přibyla i Heureka.cz.

“V České republice je tříletá promlčecí lhůta, proto Heureka žalobu podává teď, když má vypršet. Ale v zahraničí promlčecí lhůta není, takže další žaloby budou přibývat,” dodal Braverman.

(anv)