Veřejnost v Česku ohodnotila postup vlády a ministrů během koronavirové krize. S prací premiéra Andreje Babiše (ANO) není spokojeno 34 % lidí. Občané nejčastěji oceňují práci ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Pozitivně ji vnímají téměř tři čtvrtiny dospělé populace (70 %). 

Ukázal to nejnovější průzkum agentury STEM.

Dvoutřetinová většina (65 %) oceňuje práci premiéra Andreje Babiše. Jen mírně nižší je podíl pozitivních hodnocení u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (60 %).

Práce ministryně financí Aleny Schillerové a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je již občany hodnocena rozporněji.

Mírně nadpoloviční většina (shodně 53 %) ji hodnotí pozitivně, necelá polovina je ovšem kritičtější (43 %).

V případě Karla Havlíčka, který řídí ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo dopravy, je pozitivních hodnocení přesně 50 %, negativních 34 % a 16 % dotázaných jej nezná.

„Důležitým zjištěním z průzkumu je rozdílné hodnocení v závislosti na subjektivním prožívání dopadů koronavirové krize. Pro vyjasnění kontextu je třeba uvést, že podle vlastního vyjádření situaci mimořádných opatření více než polovina občanů (55 procent) zvládala celkem bez problémů, třetina (35 procent) s drobnějšími problémy a pro desetinu lidí (11 procent) to byla zátěžová situace,” uvedla agentura.

V této perspektivě je nejvíce univerzálně hodnocen premiér Andrej Babiš. Mezi lidmi, kteří opatření proti koronavirové epidemii zvládají bez problémů, a těmi, pro které je to větší zátěž, je v hodnocení premiéra jen malý rozdíl. (pel)