Na místě letiště v Letňanech plánuje Kellnerova skupina PPF vybudovat novou čtvrť. (Vizualizace: Qarta architektura)

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera chce zrušit sportovní letiště v Letňanech. Místo něj hodlá na pozemcích vybudovat novou supermoderní chytrou čtvrť s bydlením, obchody, službami nebo parkem. Starosta Prahy 18 Zdeněk Kučera však upozornil, že kvůli výskytu ohroženého sysla obecného je letiště národní přírodní památkou, tudíž tam prozatím nelze stavět. 

„Naší ambicí je navrhnout fungující městskou čtvrť, která bude vyváženým souborem všech městotvorných funkcí. Místo, kde budou lidé žít, pracovat, učit se, ale i žít kulturní život, nakupovat, relaxovat a sportovat. To vše komfortně, aniž by byli nuceni trávit čas dlouhými přesuny z místa na místo,“ uvedl Vladislav Minář, jednatel společností, které vlastní pozemky pod letištěm a které patří do skupiny PPF.

Provoz sportovního letiště je podle vlastníků neudržitelný. O změnu územního plánu již PPF požádala pražský magistrát. Záměr v současné době projednává s Prahou 18, kde se pozemky nacházejí.

Na přípravě urbanistické studie využití celého území pracuje ateliér Qarta architektura.

Vizualizace: Qarta architektura

Jako první by měl vzniknout park o rozloze 15 hektarů, který naváže na dnešní Lesopark Letňany se sportovišti nebo cyklostezkou.

Následovat bude vybudování čtvrti s bydlením, obchodů a služeb, administrativních ploch či prostor pro letecký výzkum.

PPF zatím nemá vyčísleno, na kolik peněz celkově by měl projekt vyjít. S jejím zahájením počítá za 10 až 15 let.

Jinak to však vidí Zdeněk Kučera, starosta městské části Praha-Letňany.

„V tuto chvíli je velmi předčasné tvrdit, že na místě Letiště Letňany vznikne obytná čtvrť. Skupina PPF teprve podala podnět na změnu územního plánu na Magistrát hl. m. Prahy, ke kterému se ještě naše městská část nevyjádřila. Investor teprve zítra na veřejné prezentaci občanům Letňan poprvé představí své záměry,“ uvedl Kučera. (pel)