Respirátory vyvinuté ČVUT získaly evropskou certifikaci. (Foto: ČVUT)

Respirátor RP95-M vyvinutý během pandemie koronaviru v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky pražského ČVUT získal evropskou certifikaci. Otevírají se mu ta světové trhy. Zaujal už třeba NATO nebo americké námořnictvo. 

ČVUT o tom informovalo v tiskové zprávě.

„Úspěch ryze českého respirátoru, na kterém se podílela celá řada tuzemských subjektů, mě nesmírně těší. Opět se ukázalo, že česká inovativní řešení mají světový potenciál a že umíme být nápadití a soběstační i ve vypjatých situacích,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Doplnil, že ministerstvo 3D tisk respirátoru podpořilo z narychlo připraveného programu Czech Rise Up.

Původní polomasku pro 3D tisk pod názvem CIIRC RP95-3D během jediného březnového týdne navrhli odborníci Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT. Reagovali tak na nedostatek osobních zdravotních prostředků při pandemii koronaviru.

Data pro výrobu si lze navíc stáhnout zdarma s volnou licencí. Maska je tak dostupná už ve více než 30 zemích světa.

Má je tak například největší nemocnice zaměřená na klinický výzkum Mayo Clinic. Univerzálnost řešení a rychlost vývoje masky ocenilo i americké námořnictvo.

Respirátor RP95-M se tak stal jedním z mála ochranných prostředků vyvinutých v reakci na koronavirovou krizi, který takto uspěl. Certifikace se uznává nejen v Evropské unii, ale v řadě dalších zemí světa.

Naplňuje se tak další nezbytný předpoklad pro export polomasky za hranice České republiky. Český výrobek se tak může dostat ke zdravotníkům a dalším pracovníkům na různých místech, používat ho přitom lze opakovaně, a to díky ověřeným postupům pro sterilizaci a dezinfekci. (pel)