Vláda schválila návrh zákona o náhradním výživném. Dlužné alimenty za neplatící rodiče tak uhradí stát. (Ilustrační foto)

Dlužné alimenty za neplatící rodiče uhradí stát. Babišova vláda schválila návrh zákona o tzv. náhradním výživném. Podle návrhu by děti neplatičů mohly dostávat novou dávku. Úřad práce by jim poskytoval stanovené výživné, ale maximálně do 3 000 korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí o tom informovalo na webu.

„Na vládě jsme se shodli na tom,že zákon o náhradním výživném je nutnost! Věřím, ze nakonec dojdeme k politické shodě i ve sněmovně a nenecháme samoživitelky, samoživitele a děti napospas osudu,“ napsala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru.

Na náhradní výživné budou mít nárok samoživitelé a samoživitelky, kteří svou situaci aktivně řeší.

„Nechci, aby děti vyrůstaly s pocitem, že na ně jeden z rodičů kašle a společnost i stát
tomu pouze přihlíží. Nechci se vymlouvat, proč jim nemůžeme pomoci. Chci, aby tyto děti
měly dobrý start do života, stejně jako jejich kamarádi,“ řekla.

Pokud rodič splňuje podmínky nároku, obrátí se na úřad práce. Ten mu poskytne potřebné formuláře a informace a následně celou situaci posoudí a rozhodne nejpozději do 30 dní.

Rodič následně každé 4 měsíce dokládá neplnění vyživovací povinnosti. Samoživitel či samoživitelka můžou náhradní výživné pobírat až 24 měsíců.

Vyplacená částka je potom vymáhána státem skrze krajské úřady práce, které se připojí
do již běžícího exekučního řízení s dlužníkem.

Samoživitelé budou mít nárok na vyplacení náhradního výživného ve stejné výši, v jaké ho stanovil druhému rodiči soud. Maximální částka náhradního výživného bude zastropovaná na 3 tisíce korun.

Pokud druhý z rodičů platí výživné jen částečně, stát samoživiteli či samoživitelce doplatí soudem stanovenou částku.

Zákon nyní poputuje do Poslanecké sněmovny. (pel)