Pražští Piráti požadují, aby hlavní město legalizovalo a zdanilo prostituci. (Ilustrační foto)

Piráti znovu navrhují legalizovat prostituci. V praxi by to znamenalo, že by vykonavatelky nejstaršího povolání na světě platily daně. Podle Pirátů by stanovení pravidel pro poskytování sexuálních služeb přineslo do státního rozpočtu ČR 10 miliard korun. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Pražská buňka Pirátské strany žádá, aby zastupitelstvo přijalo usnesení vyzývající k legalizaci prostituce poslance.

„V tomto průmyslu se točí zhruba 8 až 10 miliard ročně. Největší skupina lidí, která se sexbyznysem živí, jsou maminky samoživitelky a například koronavirový stav ukázal, že by mohly mít ošetřovné, pokud by to měly jako živnost,“ uvedla pro Novinky Eva Horáková, předsedkyně pražského výboru pro sociální politiku.

Lidé v tomto odvětví podle ní nemohou přiznat své příjmy a vzít si třeba hypotéku.

Nejprve by mělo Česko vypovědět Úmluvu o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob z roku 1950, což podle dřívějších vyjádření Pirátů podporuje i ministerstvo zahraničí.

Zrušení smlouvy, která prostituci definuje jako trestný čin, musí projít sněmovnou.

Zatím není jasné, zda pražské zastupitelstvo zrušení úmluvy podpoří. Pro bude klub Pirátů a nejspíš část opozičních zastupitelů za ANO a ODS.

Proti se naopak postavil šéf klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil. Zastupitelům TOP 09 hodlá navrhnout, aby hlasovali proti. Ve světě podle něj neexistuje úspěšný model regulace prostituce, zároveň v tom vidí i etický problém.

S návrhem nesouhlasí ani lídr Prahy sobě Jan Čižinský. Ten chce, aby prostituce trestným činem zůstala.

Celkem se podle odhadů neziskové organizace Rozkoš bez rizika sexuálním byznysem v Česku živí 13 až 26 tisíc osob, víc než polovina z nich jsou přitom matky samoživitelky. (pel)