Česko zaplatí mezinárodním organizacím 4,4 miliardy ročně, nezná ale přínos, odhalil NKÚ.

Česká republika spolupracuje s 477 mezinárodními organizacemi, kterým ročně zaplatí na příspěvcích 4,4 miliardy korun. Stát ale neumí zefektivnit spolupráci ani dosáhnout plánovaných úspor ve výdajích. Česko navíc platí členské příspěvky i organizacím, ve kterých už plánovalo činnost ukončit. 

Upozornila na to prověrka Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil prostředky, které vyplatila Česká republika v letech 2014 až 2018 na spolupráci s mezinárodními organizacemi.

Spolupráci za ČR koordinuje ministerstvo zahraničních věcí. Jednotlivé resorty pak mají na starosti konkrétní spolupráci s organizacemi, které spadají do jejich agendy.

Každý resort by měl MZV informovat o navázání spolupráce s mezinárodními organizacemi. Kontrola ale ukázala, že MZV se o tom vůbec nemusí dozvědět.

Nové smlouvy s mezinárodními organizacemi nebo nové finanční závazky vůči těmto organizacím by měla nejdříve schválit vláda a mělo by o nich vědět i MZV.

Kontroloři ale zjistili, že u poloviny z 28 případů uzavřely resorty spolupráci, aniž by o nich vláda a MZV věděly.

„MZV má mít také celkový přehled o tom, s jakými mezinárodními organizacemi ČR spolupracuje a jaké jsou přínosy této spolupráce. Ani k jednomu si ale nedokázalo zajistit potřebné informace, a neplnilo tak úkoly dané usnesením vlády,“ uvedli kontroloři.

Z šetření NKÚ dále vyplynulo, že ČR spolupracovala v roce 2018 s 477 organizacemi a zaplatila jim 4,4 miliardy korun.

V roce 2013 navíc uložila vláda resortům, aby vytipovaly, kde by mohla ČR při spolupráci s mezinárodními organizacemi ušetřit.

U 16 organizací navrhly resorty úspory celkem přes 18 milionů korun, tedy 0,5 % všech ročních výdajů na spolupráci s mezinárodními organizacemi.

Ministerstvo zahraničí ale nesledovalo, jestli k úsporám skutečně došlo. Samo MZV a další resorty ještě v roce 2018 zaplatily 10,5 milionu korun organizacím, u kterých navrhovaly členství ukončit. (pel)