Několik tisíc lidí se protestovalo proti zamýšlené těžbě štěrkopísku mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem. Bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody, který je pátý největší v republice. (Foto: Moravský Písek)

Tisíce nespokojených lidí se zúčastnilo protestního pochodu proti těžbě štěrkopísku u Moravského Písku. Bojí se totiž hrozícího znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100 tisíc lidí z 86 měst a obcí. Obce chtějí také podat správní žalobu. 

Informovala o tom obec Moravský Písek.

„Sám sebe se ptám, je vůbec možné, aby v této době, v době, kdy nás trápí sucho, kdy MŽP s velkou parádou oznamuje boj se suchem, kdy to samé MŽP plánuje budování nových přehrad a při tom jen mlčky dohlíží na vývoj situace v povolování těžby štěrku v lokalitě mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem, kdy MŽP neudělá nic pro ochranu pátého největšího zdroje pitné vody v ČR,“ uvedl starosta Leoš Filípek.

Protestní pochod odstartoval v sobotu 13. června hodinu po poledni z Moravského Písku, Veselí nad Moravou a Uherského Ostrohu.

Lidé třímali transparenty s hesly jako „Štěrkem vodu neuhasíš“, „Voda nad zlato“ a mnoho dalších.

Ministerstvo životního prostředí vydalo v květnu kladné stanovisko vlivu těžby na životní prostředí, na základě kterého báňský úřad stanovil dobývací prostor pro těžbu.

Námitky obcí a krajů byly pak báňským úřadem zamítnuty a bylo potvrzeno stanovení dobývacího prostoru.

Nejde však ale ještě o povolení těžby. Firma České štěrkopísky nyní musí podat samostatnou žádost, o které se rozhodne v novém řízení.

Obce podají proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru žalobu. (pel)