Dotace za 1 miliardu na budování vysokorychlostního internetu v Česku si rozdělí šest firem.

Dotace ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) za 1 miliardu na stavbu vysokorychlostního internetu v ČR si rozebere 6 firem. Resort podpoří 31 projektů. Nejvyšší kontrolní úřad přitom nedávno zjistil, že na vysokorychlostní internet nevyplatil stát za pět let žádné dotace z připravených 14 miliard. 

Informoval o tom server Lupa.cz.

„Aktuálně ministerstvo vydává potřebná rozhodnutí o dotaci. Projekty jsou propláceny ex post, tedy po dokončení dílčích etap a předložení faktur. To, kdy dostanou dotační peníze, tedy záleží na vlastní realizaci projektů,“ sdělila serveru mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Celková alokovaná částka dosahuje 957,4 milionu korun. Peníze má přislíbeno celkem 31 projektů.

V druhé výzvě podle Filipové se svými projekty uspělo celkem 6 společností: cloudevelops, CETIN, Infos Art, Profit Pro, JAW.cz a Speednet.

První výzvu vypsalo ministerstvo v roce 2017. Kvůli nevhodně nastaveným podmínkám se přihlásili jen tři zájemci o dotaci v celkovém objemu řádově desítek milionů korun.

Druhá výzva byla vyhlášena v loňském roce.

Další dvě dosud neuzavřené výzvy vypsalo ministerstvo letos. Jedna se týká vytvoření digitálních technických map krajů a další cílí na podporu budování infrastruktury vysokorychlostního internetu. Rozdělit má až 1,5 miliardy korun.

V ČR je stále víc než 7 tisíc takzvaných bílých míst, tedy sídelních oblastí bez vysokorychlostního internetu, což je jedna třetina všech obcí a jejich částí. (pel)

Stát měl 14 miliard dotací na vysokorychlostní internet. Za 5 let nedal ani korunu