Česko nadále odmítá systém povinných migračních kvót. Brusel se přitom v následujících týdnech chystá předložit nový návrh na vytvoření systému přerozdělování.

Evropská komise se chystá během následujících týdnů předložit návrh nového systému přerozdělování uprchlíků. Česká republika dlouhodobě povinné kvóty migrantů odmítá a stejně tak je tomu i nyní. 

Informovalo o tom ministerstvo vnitra na webu.

„Jasně jsme v dopise sdělili, že nabízíme jakoukoli pomoc při ochraně vnějších hranic EU, ale jednoznačně odmítáme povinné relokace,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Potvrdil tak odmítavý postoj k povinným kvótám, který ve společném dopise Evropské komisi iniciovaném Českou republikou formulovali ministři vnitra Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estonska a Slovinska.

Podobný názor má i Rakousko a Dánsko, které do Bruselu zaslaly vlastní dopis s podobným vyzněním.

„Jsem rád, že se po zkušenostech s minulou debatou o kvótách podařilo dát dohromady silnou koalici států, jež je odmítají,“ zhodnotil českou iniciativu Hamáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl pro deník Právo, že jakékoliv migrační kvóty jsou pro Česko nepřípustné.

„O azylové politice si ČR bude i nadále rozhodovat sama. Systém povinných kvót odmítám dlouhodobě a budu odmítat i dál, ať mu už Evropská komise bude chtít říkat jakkoli. Pro mě je to uzavřené téma, Evropa musí naopak najít účinný lék proti ilegální migraci a rozbít pašerácké gangy,“ řekl Právu.

Podle V4 se členské státy musí dohodnout na posílení ochrany vnější hranice, posílení kontrol i na tom, jak má vůbec obrana vnější hranice EU vypadat.

Ministři vnitra visegrádské čtyřky konstatovali připravenost ke konstruktivnímu řešení, které nebude Evropu rozdělovat jako povinné kvóty.

Zavedení nového mechanismu přerozdělování požadují Řecko, Itálie, Španělsko, Malta a Kypr.

Reformu azylového systému EU podporuje i Německo, které bude Unii od července předsedat. (pel)