Na úřadech práce se během karantény zaregistrovaly tisíce lidí.

Počty lidí bez práce meziročně výrazně stouply. Na konci května rozšířilo řady nezaměstnaných 12 104 lidí, a nezaměstnanost se z dubnových 3,4 procenta zvedla na 3,6. Podle Úřadu práce ČR je květnový počet nezaměstnaných nejvyšší od února 2018. 

Ke konci května evidoval Úřad práce celkem 266 144 lidí, nejvíce z oborů služeb, stravování, obchodu, hotelnictví a dopravy. Přibývali také nezaměstnaní, kteří v těchto oborech pracovali v zahraničí, dále přeshraniční pracovníci a v menší míře živnostníci, nejvíce řemeslníci, kosmetičky a kadeřnice.

Nejvýraznější růst nezaměstaných hlásilo Chebsko (17,1 %), Karlovarsko (o 14,8 %) a Mladoboleslavsko (o 14,5 %), naopak nejnižší míru – 2,6 procent – statistici zaznamenali v Pardubickém kraji.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) upozornila, že nezaměstnanost neroste skokově.

„Jsou to stále slušná čísla, máme stále jednu z nejlepších zaměstnaností v Evropě,“ uvedla.

Důvodem je podle ní i státní pomoc, která zaměstnavatele přiměla propouštět méně, než se očekávalo.

Ekonom ČSOB, Petr Dufek, má ale jiné vysvětlení. „Na jaře nezaměstnanost obvykle klesá a třeba loni v květnu dosahovala míra nezaměstnanosti 2,6 procenta,“ uvedl pro server Peníze.cz.

V úvahu je podle něj třeba brát i 645 tisíc zahraničních pracovníků registrovaných ještě na konci března, z nichž část o práci přijde a v tuzemských číslech se neprojeví.

Zlomová čísla očekává ministryně každopádně již v červnu, kdy se ve statistikách projeví i lidé, kteří dostali výpověď, ale zatím zůstávají na ošetřovném. To je možné čerpat právě do konce června.

„Také máme indikace o tom, že běží výpovědi v četných firmách,“ dodala.

Proti nezaměstnanosti bude v létě naopak působit poptávka po sezónních pracovnících. Rozhodující budou podle Maláčové čísla v září, kdy se lidé vrátí z dovolených do práce.

Situace se může dále zhoršovat, ke konci letošního roku hovoří prognózy o necelých 5 procentech nezaměstnaných.

(anv)