Opozice zkritizovala Babišovu vládu za postup při koronavirové pandemii. Premiér s ministry se na jednání nedostavili. (foto: Úřad vlády)

Opoziční strany na mimořádné schůzi sněmovny, kterou svolali ODS a Piráti, prosadily 11 usnesení k řešení pandemické krize. Premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i Karel Havlíček (ANO) však na jednání, kde se měla řešit postup vlády během koronaviru, ani nepřišli. V lavici seděl pouze ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO. 

Piráti o tom informovali na webu.

„Schválení jedenácti usnesení jednotně navržených Piráty spolu s ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN je velký úspěch. Potvrdilo se, že i mimořádné schůze mají smysl a nejsou zbytečné,“ zhodnotil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil absenci předsedy vlády a ministrů za ostudné.

Podle šéfa ODS Petra Fialy jde o neúctu ke sněmovně.

Část opozice chce prosadit mimo jiné zřízení vyšetřovací komise k ministerským nákupům ochranných zdravotnických pomůcek.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) už oznámil, že nákupy ministerstev vnitra a zdravotnictví prověří.

V parlamentu by se měla také řešit třeba pomoc některým skupinám obyvatel, např. živnostníkům na vedlejší úvazek.

„Stále jsou zde statisíce lidí, kteří, přestože pracovali a odváděli odvody, nedostali žádnou pomoc od státu. Schodek rozpočtu navržený ministryní financí Alenou Schillerovou bude navzdory tomuto šetření na nesprávném místě 500 miliard korun, což nám nedává smysl,“ komentoval dále Ferjenčík.

Babiš s Hamáčkem spolu s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) a ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) vyrazili na návštěvu Karlovarského kraje.

Řešili tam např. krajské investice nebo zaměstnanost po epidemii. Babiš s Havlíčkem také slavnostně otevřeli obchvat Trstěnice-Drmoul.


11 USNESENÍ PROSAZENÝCH OPOZICÍ

1) Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, aby jednání a další aktivity Ústřední epidemiologické komise v budoucnu probíhaly na pravidelné bázi a aby byla zajištěna její spolupráce s mezinárodními partnery.

2) Poslanecká sněmovna ukládá vládě České republiky, aby v době do 30. června 2021 předkládala Poslanecké sněmovně prostřednictvím předsedy vlády alespoň jednou za tři měsíce informaci o zvolených řešeních a přípravě na možný příchod další vlny epidemie koronaviru.

3) Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila Ministerstvu zdravotnictví aktualizaci typového plánu epidemie – hromadné nákazy osob s termínem do 30. září 2020 a v případě druhé vlny podle něj postupovala.

4) Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, ministerstva a podřízené organizace, aby poslancům poskytovaly informace podle platných zákonů a ve vymezených termínech.

5) Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby v případě druhé vlny epidemie koronaviru poskytovala veřejnosti informace v pravidelných a předem daných intervalech, srozumitelně a věcně, v adekvátním množství a systémově pro všechny dotčené skupiny veřejnosti.

6) Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby představila Poslanecké sněmovně strategii testování v případě druhé vlny epidemie koronaviru, a to do 30. června 2020.

7) Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila Ministerstvu zdravotnictví k dopracování koncept chytré karantény a představila jej Poslanecké sněmovně do 30. června 2020.

8) Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila Ministerstvu zdravotnictví vypracovat systém pandemických stupňů pohotovosti s jasnými kroky a představila jej Poslanecké sněmovně do 30. července 2020.

9) Poslanecká sněmovna žádá vládu o zpracování a zveřejnění plánu komplexní podpory pro distanční výuku na školách do 31. srpna 2020 tak, aby tento plán mohl být realizován již od začátku školního roku 2020/2021, pokud opět dojde k omezení školní docházky.

10) Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby připravila a zveřejnila do 31. srpna 2020 plány se scénáři, jak budou fungovat školy v případě možného dalšího epidemiologického ohrožení s tím, že připravené scénáře a navržená opatření budou řádně zdůvodněny a jejich realizace bude stanovena na základě epidemiologických indikátorů, čímž se umožní zřizovatelům, školám i veřejnosti předvídat možná opatření na základě vývoje epidemiologické situace.

11) Poslanecká sněmovna apeluje na vládu a Ministerstvo kultury, aby v nové situaci připravilo strategii podpory e-knih ve veřejných knihovnách.