Obrana nakoupí nová děla Caesar od francouzské Nexter za 6 miliard korun. (Foto: Nexter)

Armáda ČR získá francouzská děla Caesar společnosti Nexter, jež porazila slovenská děla Zuzana. Ministerstvo obrany chce od Francouzů koupit 52 nových děl Caesar za 6 miliard korun. Smlouva by měla být uzavřena do konce letošního roku. 

Resort o tom informoval na svém webu.

Ze srovnání 80 základních požadovaných parametrů vyšel podle obrany Caesar jako jednoznačně nejlepší náhrada houfnic Dana, které jsou dosud ve výzbroji 13. dělostřeleckého pluku.

Ty jsou staré už 40 let. Navíc mají oproti aliančním standardům poloviční dostřel a polovina jich je v tuto chvíli nebojeschopná.

Děla Caesar mají se speciální municí dostřel 55 km, se standardní municí 42 km. Oproti ostatním porovnávaným dělům jsou výhodná i cenově.

Do přelomu června a července mají proběhnout tzv. předběžné tržní konzultace.

Dodávky očekává obrana v letech 2022 až 2026.

Součástí smlouvy bude prvotní dodávka munice, dva simulátory, servisní souprava, školení instruktorů a technického personálu. Kromě toho také opce na dalších 12 kusů pro případ operačních ztrát.

Všechna děla budou na podvozku Tatra 8×8. Finální kompletace zbraně by měla být přenesena do ČR a zapojit by se měly státní i soukromé podniky. (pel)