Evropské státy většinu svých léčiv dovážejí z Asie. Důvodem je nízká výrobní cena.

Epidemie koronaviru odhalila, že Evropa je ve výrobě léků závislá na asijských státech. Důvodem je především nížší cena. Podle odborníků je však velmi obtížně současný stav změnit. Přesun výroby do Evropy by navíc způsobil výrazný nárůst ceny léčiv.

Podle Martina Mátla, ředitele České asociace farmaceutických firem (ČAFF), je důvodem této závislosti neustálý tlak na snižování ceny. Právě proto se ohnisko trhu v současnosti nachází v Asii, sdělil deníku Právo.

Upozornil také, že za nízké ceny léčiv svět platí větší zranitelností, kdy se vystavuje vyššímu riziku výpadků v případě mimořádných událostí, jakou je i koronavirová krize.

Výroba léčiv je dnes však podle Mátla natolik provázaná, že jakákoliv změna výrobního procesu nebo dodavatele surovin podléhá složitému procesu schvalování, a to především v USA a Evropě.

Ředitel ČAFF vidí řešení ve změnách financování léků. Hlavním cílem by přitom nemělo být dosáhnout co nejnižší ceny.

Jak uvedla mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová, změna by byla možná, vyžadovalo by to však spolupráci celé Evropské unie.

Evropské státy nicméně předehnaly Asii ve výrobě inovativních léčiv, které slouží k léčbě vzácných nemocí.

„Z průzkumu evropské asociace EFPIA vyplynulo, že 76,6 procenta léčivých látek určených pro evropský, tedy i náš trh, pochází z EU, zbytek z USA a asijských zemí,“ uvedla Markéta Kolanová z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Léky dováží ve velké míře i Česká republika. Podle Kolanové pochází zhruba 80 procent léčiv ze zahraničí. V tuzemsku se vyrábí pouze tzv. generické léčivé přípravky, které jsou levnější a mají s originálním produktem shodnou účinnou látku. (kag)