Náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula chce skončit, pokud nebudou splněny dvě podmínky.

Epidemiolog Roman Prymula oznámil premiérovi, že chce na konci května odejít z ministerstva zdravotnictví. Pro další setrvání ve funkci náměstka ministra zdravotnictví by podle něj musely být splněny dvě podmínky. Ty však blíže nespecifikoval.

„Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ řekl Prymula Seznám Zprávám. Odmítl však, že by se týkaly jeho chybějící bezpečnostní prověrky, jejíž první termín pro splnění vypršel 14. března.

O udělení bezpečnostní prověrky zažádal Prymula už loni v dubnu u Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Dosud mu však nebyla udělena.

Podle epidemiologa někdo celý proces zdržuje, protože teoreticky je lhůta na udělení prověrky 70 dnů.

Prymula plánoval z ministerstva odejít už v lednu a následně i v březnu, ale z důvodu postupující epidemie covid-19 tyto plány přehodnotil.

Nyní by chtěl odejít do soukromého sektoru, kde by se mohl zapojit do komerčních farmaceutických výzkumů.

Ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) zpráva o Prymulově odchodu z resortu zaskočila.

„Ještě mi to neřekl, teď to od vás slyším poprvé. Ale je pravdou, že už dříve avizoval, že chce odejít z ministerstva. Ale netušil jsem, že je to ke konci května,“ řekl ministr pro Novinky.cz.

Podle Vojtěcha bude nyní důležité udržet týmy, které řeší situaci kolem koronaviru. Ty by po případném odchodu náměstka mohly fungovat na bázi expertních skupin v čele s externím expertem, jako je například epidemiolog Rastislav Maďar. (kag)