Novela vodního zákona zvyšuje dotace na zelené střechy a zavádí povinnost u nových staveb akumulovat nebo vsakovat dešťovou vodu.

Ministerstvo životního prostředí navrhuje zvýšit dotační podporu pro zelené střechy u rodinné a bytové výstavby. Kromě toho plánuje zavést u nových staveb povinnost akumulovat dešťovou vodu, nebo ji vsakovat. V praxi tak bude muset každý investor u nových objektů vybudovat retenční nádrž nebo zasakovací objekt. 

Resort o tom informoval na webu.

„Do novely vodního zákona jsme navrhli novou povinnost u jakékoliv nové výstavby dešťovou vodu buď akumulovat a následně využívat, vsakovat na pozemku nebo umožnit její výpar,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Investoři tak budou muset u nových objektů budovat retenční nádrže či vodu vsakovat a uvolňovat pozvolně například prostřednictvím jezírek. Variantou bude také využívání spadlé dešťové vody na podporu zalévání nebo na zelenou střechu.

Dalším z podstatných opatření je zvýšení dotací pro zelené střechy u rodinné a bytové výstavby, ale také snížení odvodů za srážkovou vodu pro komerční a městskou výstavbu v případě, že budou budovat zelené střechy.

Změna v novele zákona by mohla platit od roku 2021.

Ministerstvo zemědělství bude letos žádat navýšení rozpočtu o 2 až 2,5 miliardy korun na vodohospodářské stavby a pozemkové úpravy.

Sucho v České republice pokračuje už šestým rokem. Projevuje se v úbytku podzemních, ale i povrchových vod, ty navíc z České republiky odtékají do okolních států. Výpar vody zvyšují i dlouhodobě vyšší průměrné teploty. (pel)

Česko sužuje nejhorší sucho za posledních 500 let. Problém má 80 % zdrojů podzemní vody