Je nesmysl, aby Česká republika vyvíjela vlastní vakcínu proti koronaviru, řekl biochemik Jan Konvalinka.

Vývoj české vakcíny proti koronaviru označil biochemik Jan Konvalinka za nesmyslný. Podle něj je totiž nedostatečně financovaný a z imunologického hlediska se ubírá špatným směrem. Chemik Zdeněk Havlas dodal, že českému přístupu chybí profesionalita.

V minulých dnech ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) oznámil, že se Česká republika zapojila do vývoje vlastní vakcíny proti covid-19. Ta by údajně měla být dostupná v řádu několika měsíců.

Jan Konvalinka, vedoucí výzkumné skupiny v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB), účinnost vyvíjené vakcíny zpochybnil.

V rozhovoru pro deník Právo řekl, že šance na vývoj očkovací látky v Česku jsou nulové vzhledem k tomu, že ve světě již existuje přes sto kandidátních vakcín.

Do vývoje konkurenčních očkovacích látek se navíc investují miliardy dolarů. Z jeho hlediska je proto český výzkum, na který je vymezeno několik desítek milionů korun, finančně velmi poddimenzovaný.

Konvalinka dále upozornil na to, že budou potřeba zhruba 1-2 miliardy dolarů na klinické testování ve světě, které u nás nelze zrealizovat už kvůli nízkému počtu nakažených.

Odborník vyjádřil nesouhlas i s přístupem, který čeští výzkumníci zvolili. Podle něj vyvíjené vakcíny ve světě používají rafinovanější způsoby, jak vybudit imunitní odpověď organismu očkovaného jedince.

Chemik Zdeněk Havlas z Akademie Věd v rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, že hledat vlastní cestu je správné, nicméně v České republice chybí profesionální přístup. Výzkumný tým totiž vede přednostka preventivní kardiologie nemocnice IKEM Věra Adámková.

Podle Havlase by vývoj vakcíny měl vést někdo z farmaceutické firmy, která má více zkušeností s procesem uznávání léčebného procesu a která by do projektu mohla alespoň částečně investovat vlastní prostředky.

Zpochybnil také stanovisko ministerstva zdravotnictví, že by očkovací látka mohla být dostupná během několika měsíců. Už jen testování na lidech prý bude trvat několik let.

Havlas také upozornil na to, že vakcína ve výsledku nemusí být úspěšná vzhledem k možným mutacím viru. (kag)