Průmyslová výroba v Česku v březnu klesla kvůli pandemii koronaviru nejvíce od července 2009. (Ilustrační foto)

Průmyslová výroba v Česku v březnu spadla nejvíce od hospodářské krize v roce 2009, když se meziročně propadla o 10,8 procenta. Epidemie koronaviru nejvíce dopadla na výrobu aut, která klesla o více než čtvrtinu. 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Opatření přijatá v souvislosti s omezením šíření koronaviru se negativně projevila zejména v automobilovém průmyslu. Dotkla se především výroby osobních automobilů a zprostředkovaně také podniků vyrábějících jednotlivé komponenty do aut. Další negativní dopady můžeme pozorovat u výroby nápojů, např. pivovarnictví,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Průmyslová produkce v březnu 2020 byla reálně meziměsíčně nižší o 8,7 %. Meziročně klesla o 10,8 %.

K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (pokles o 25,8 %), výroba strojů a zařízení (pokles o 17,9 %) a  výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 8,3 %).

Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích výroba potravinářských výrobků (růst o 6,9 %), výroba papíru a výrobků z papíru (růst o 12,9 %) a zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (růst o 8,8 %).

„Zvýšená poptávka po potravinách, lécích, dezinfekčních a hygienických potřebách naopak podpořila tuzemskou výrobu vybraných výrobků. To se pozitivně projevilo v celkových výsledcích u výroby potravinářských výrobků, papírenství a farmacie. A zčásti také u výroby textilií a oděvů,“ upřesnil Matějka.

Hodnota nových zakázek v březnu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 15,7 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 13,1 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 21 %. (pel)