Tržby maloobchodů v březnu kvůli pandemii koronaviru klesly téměř o 10 procent. Nejvýraznější propad zaznamenal prodej obuvi a oděvů.

Tržby maloobchodníků v Česku se v březnu vlivem koronavirové pandemie meziročně propadly o 9,3 procenta. Tržby se citelně snížily ve většině segmentů. Nejvýraznější pokles zaznamenal prodej obuvi a oděvů, kde činí takřka 65 procent. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy snížily v březnu reálně o 12,2 %. Tržby za pohonné hmoty klesly o 15,8 % a za nepotravinářské zboží o 22,7 %, naopak za potraviny vzrostly o 3,2 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy snížily o 9,3 %. Za pohonné hmoty klesly o 17,5 % a za nepotravinářské zboží o 18,5 %, naopak za potraviny se zvýšily o 4,9 %2).

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně snížily o 8,9 %.

Tržby za pohonné hmoty klesly o 16,4 % a za nepotravinářské zboží o 17,1 %. Za potraviny vydali spotřebitelé o 3,9 % více než loni.

Nejvýraznější meziroční pokles (o 64,9 %) se projevil v prodejnách s oděvy a obuví a v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 47,1 %).

Tržby klesly také v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 29,7 %) a s výrobky pro domácnost (o 22,0 %).

Důvodem propadů je šíření koronavirové nákazy a opatření zaváděná v rámci boje s nemocí. V Česku byl 12. března vyhlášen nouzový stav, většina obchodů byla zavřená. Výjimku měly pouze potraviny, lékárny nebo drogerie. (pel)