Americkému podnikateli Elonu Muskovi se nelíbí především opatření omezující volný pohyb.

Elon Musk kritizoval prostřednictvím Twitteru omezení zavedená v souvislosti s koronavirem. Podnikatel po americké vládě požadoval, aby zrušila restrikce a vrátila lidem svobodu. Během firemního konferenčního hovoru tato opatření dokonce označil za „nedemokratická“.

Musk, který je generálním ředitelem automobilky Tesla, později na Twitter napsal, že země se samozřejmě musí otevírat opatrně. Nevidí ale důvod, proč by měl mít každý domácí vězení.

Expertka na PR Kara Alaimová ve svém článku pro CNN označila jeho postoj za nebezpečný vzhledem k tomu, že má podnikatel na Twitteru více než 33 milionů sledujících.

Kromě toho jeho doporučení mohou ovlivnit osudy všech Američanů. Alaimová proto zdůraznila, že by jeho špatnému úsudku neměl nikdo věřit.

Přestože Tesla oznámila neočekávaný čtvrtletní zisk, odbornice předpověděla, že tweety Muskovu byznysu ve výsledku uškodí. Jeho jednání může snadno odradit investory, což povede k poklesu akcií společnosti.

Známý miliardář je podle Alaimové frustrovaný, protože jeho automobilky v New Yorku a Kalifornii byly kvůli krizi dočasně uzavřeny.

Znovuotevření Tesly by přitom mohlo ohrozit životy lidí pracujících v továrně a urychlit šíření viru, což by vedlo k mnohem větším ekonomickým ztrátám, upozornila odbornice. Musk na druhé straně disponuje dostatkem prostředků na to, aby se izoloval, pokud se situace opět zhorší.

Alaimová dále poukázala na to, že zrušení opatření v době, kdy v nemocnicích chybí základní zdravotnický materiál a ochranné pomůcky, ohrožuje samotné zdravotníky, kteří nasazují v boji s covidem-19 vlastní životy.

Na tom, že ještě zdaleka nenastal čas na zmírnění vládních opatření, se shodují i další odborníci. Spojené státy podle nich musí být nejdříve schopné otestovat miliony lidí za týden a sledovat, s kým se nakažení dostali do kontaktu.

Je také možné, že se vyplní předpovědi o příchodu druhé vlny covid-19. Někteří experti navíc odhadují, že by koronavirus nemusel zmizet ani v průběhu následujících dvou let. (kag)