Vláda zakázala popcorn v kinech. Oděvy budou muset na 24 hodin do karantény. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Vláda zakázala prodej popcornu v kinech. Ta budou moci otevřít od 11. května. Přísné opatření stát uvalil na kadeřnice: pokud budou chtít provozovat svoji živnost, musí být při stříhání zákazníka chráněni jak rouškou, tak ochranným štítem. v obchodech budou muset dávat vrácené oděvy na 24 hodin do karantény.

Vláda rozhodla o rychlejším uvolňování některých opatření. Kina v Česku budou moci od 11. května otevřít pro 100 lidí v sále. Nebudou však smět prodávat jakékoliv občerstvení.

„Žádný popcorn, žádné pití. V takovém případě je samozřejmě nutné sundat roušku a to je velké riziko,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Diváci v kinech budou muset sedět jen v každé druhé řadě. Vedle sebe budou smět sedět jen dva lidé. Vedle nich musí být alespoň jedno sedadlo volné.

Kadeřníci a holiči budou muset mít podle Vojtěcha jak roušku, tak ochranný štít. V případě manikúry a pedikúry musí pracovníci mít i ochranné rukavice. Zároveň stát vyžaduje, aby mezi zákazníky byly minimálně dvoumetrové rozestupy.

Od 11. května bude možné si v obchodech zkoušet oblečení. Podmínkou je předchozí dezinfekce rukou.

Po vrácení oblečení musí být oděvy po 24 hodin v karanténě, nařídil stát obchodům.

Na zahrádkách restaurací budou lidé bez omezení sedět u jednoho stolu. Od dalších stolů bude muset být odstup 1,5 metru.

Ten má být zachován i od lidí na ulici. Zákazníkům budou otevřeny toalety.

Zákazník však nebude mít povinnost mít roušku při konzumaci u svého stolu, vysvětlil ministr průmyslu Karel Havlíček. (sfr)