Stát vypsal tendr na sušené mléko do státních rezerv za 150 milionů korun.

Stát se snaží zachránit sušeným mlékem firmy zničené koronavirem. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala tendr na nákup 900 tun sušeného odtučněného mléka a 900 tun sušeného plnotučného mléka za více než 150 milionů korun. 

„Správa státních hmotných rezerv vypsala dvě veřejné zakázky na nákup 900 tun sušeného odtučněného mléka o celkové hodnotě 65 880 000 Kč a 900 tun sušeného plnotučného mléka o celkové hodnotě 88 560 000 Kč. Tímto nákupem se navýší potravinové zásoby ČR, které slouží například k humanitární pomoci,“ uvedla správa na webu.

Zároveň tak podle SSHR vzniká vzhledem k nelehké ekonomické situaci spjaté s pandemií covid-19 zajímavá příležitost pro české producenty sušeného mléka.

Agrární komora vyzvala na začátku dubna vládu, aby se stát snažil tlumit propady ekonomiky a pomohl těm, co nadále vyrábí.

Jedním z apelů je i posílení vlastní soběstačnosti v potravinách.

V té souvislosti AK ČR zmínila i trh s mlékem.

“Upozorňujeme na skutečnost, že Česká republika musí být téměř soběstačná v potravinách. Proto je nutné nastavit systém tak, aby byly vytvořeny podmínky pro ty zemědělce, kteří produkují, ne pro ty, kteří z rozpočtu finance jen pobírají, ale nic do systému zpátky nevracejí,“ uvedl prezident AK ČR Zdeněk Jandejsek.

„Rozhodující je naplnit v první řade potřebné objemy zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR) ve většině komodit a nadprodukci současných mléčných výrobků, jako je sušené mléko, sušené odstředěné mléko či máslo, současně uskladňovat u domácích výrobců a uhradit jejich zvýšené náklady na skladování,“ dodal. (pel)