Pivovary v ČR budou moci žádat zpět spotřební daň za pivo, protože vládní koronavirová opatření zavřely hospody a restaurace. Novela, kterou schválili poslanci, upravuje také stahování cigaret se starým kolkem z trhu.

„Odvádět spotřební daň z vylitého piva je jako z pohádky Tajemství staré bambitky. Považuji za zcela logické osvobodit od této daně pivo, které se kvůli nouzovému stavu fakticky vylije do kanálu. Jde o další opatření v rámci liberačního balíčku, který jsme přijali, aby poplatníky nyní nemusely stresovat ještě daně,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Pozměňovací zákon umožní pivovarům vrátit nespotřebované pivo určené k likvidaci či přepracování zpět do režimu podmíněného osvobození od daně.

Tím vznikne pivovarům nárok na vrácení odvedené spotřební daně, který mohou uplatnit až do 31. prosince 2020.

Návrh ministerstva financí má pomoci pivovarům snížit vzniklé ztráty.

Sněmovna na návrh rozpočtového výboru schválila v novele zákona ještě další dva pozměňovací návrhy. První se týká prodloužení lhůty pro uplatnění nároku na vrácení spotřební daně u takzvané zelené nafty.

Druhý umožňuje navrácení piva uvolněného do volného daňového oběhu zpět do režimu podmínečného osvobození od daně za účelem jeho likvidace.

Novelu nyní dostane k projednání Senát. (pel)