Vláda schválila příspěvky pro OSVČ až do 8. června. (Ilustrační foto)

Program Pětadvacítka nejspíš poběží až do června. Živnostníci postižení opatřeními kvůli šíření koronaviru tak budou moci požádat o další peníze. Návrh ještě musí schválit sněmovna. 

„Vláda dnes posvětila pokračování Pětadvacítky. Pokud návrh novely z dílny ministerstva financí projde sněmovnou, budou si moci OSVČ postižené koronavirem žádat o další peníze. Konkrétně o 500 Kč za každý den v prodlouženém bonusovém období od 1. května do 8. června,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitter.

Podmínky programu Pětadvacítka se podle dřívějšího vyjádření ministryně nemění, ale podnikatelé musí předložit nové čestné prohlášení.

Ministerstvo financí je navíc v případě, že by bylo nutno ponechat část vládních opatření v platnosti i po 8. červnu, připraveno i na možnost dalšího prodloužení, nejdéle však do 31. srpna.

„Jsem si vědoma toho, že ponecháme-li živnostníkům zavřenou provozovnu až do května nebo dokonce začátku června, nemůžeme je nechat bez další finanční podpory. Prioritou i nadále zůstává jednoduchost, rychlost a administrativní nenáročnost požádání a vyplacení peněz poškozeným,“ doplnila Schillerová.

Návrh teď musí projednat poslanci. (pel)