Dluh ČR postupně vystoupá až na 43 % HDP, odhadla Národní rozpočtová rada.

V případě, že bude plně vyčerpán strukturální deficit navrhovaný ministerstvem financí, stoupne v roce 2026 dluh země až na 43 procent hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 30,8 procenta. Ukázala to studie Úřadu Národní rozpočtové rady.

Pokud se naplní dubnová makroekonomická předpověď ministerstva financí, podle níž má ekonomika letos klesnout o 5,6 %, dosáhne schodek rozpočtu za rok 2020 zhruba 240 miliard korun. To je přibližně 240 miliard korun.

Výpadek daňových příjmů by letos měl činit zhruba 165 miliard korun.

Podle rady se výpadek daňových příjmů na přibližně 21 miliard korun na každý jeden procentní bod, o který se sníží tempo růstu ekonomiky.

K výpadku příjmů je však třeba přičíst také opatření vlády na příjmové i výdajové straně, jež ÚNRR nyní odhaduje na 76 miliard korun.

Autoři studie se kromě fiskálních dopadů pandemie COVID-19 v roce 2020 zabývali také pohledem do příštích let.

Jejich simulace ukazuje, že za plného vyčerpání hranic strukturálních deficitů by dluh vyjádřený jako % HDP vzrostl z úrovně 30,8 % HDP roku 2019 až na téměř 43 % HDP v roce 2026.

Hranice 40 % HDP by však byla prolomena již v roce 2022 a úroveň zadlužení by se nad touto hranicí držela až do roku 2028.

Ministerstvo financí navrhlo zvýšit strukturální deficit až na 4 procenta HDP.

Strukturální deficit je schodek veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Senátoři předlohu zamítli, proto ji znovu projedná sněmovna.

Letos by měl podle MF celkový veřejný dluh stoupnout na 35,2 procenta HDP. (pel)