Vláda bude projednávat možnost částečného uvolnění hraničního režimu.

Cestování do zahraničí za účelem práce a podnikání by chtěla vláda zjednodušit. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (za ČSSD) by se jako první mohly otevřít hranice s Rakouskem a Slovenskem. Jednání vlády proběhne v pondělí.

Informovaly o tom Lidovky.cz.

„Otevírání hranic bude, aby lidé mohli víc jezdit do práce, podnikatelé mohli víc jednat s partnery za hranicemi a aby nemuseli nutně do karantény, když je teď i možnost testování větší,“ řekl Petříček v pořadu Otázky Václava Moravce.

Dodal, že je třeba počkat, jak se postupné zmírňování opatření projeví na počtu nakažených v ČR. Záležet bude i na epidemiologické situaci v okolních státech.

Předmětem debaty naopak nebude otevírání hranic za účelem volného cestování. Petříček uvedl, že v tomto případě je nezbytný koordinovaný postup celé Evropské unie.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již v předešlých dnech oznámil, že se vedou jednání s Chorvatskem a Slovenskem. Právě do těchto zemí by čeští turisté mohli letos vycestovat za účelem rekreace, bude-li se situace zlepšovat.

Vojtěch nicméně zdůraznil, že je obtížné předvídat, jak se bude pandemie vyvíjet.

„Pro nás je důležité, abychom zachovali pozitivní trend, který v České republice máme, abychom neriskovali druhou vlnu pandemie,“ řekl.

V současné době platí krizový zákon, na jehož základě čeští občané nesmí opustit zemi. Výjimku představuje vycestování v nezbytných případech, například z pracovních důvodů či za účelem návštěvy lékaře nebo rodiny.

Přesáhne-li však pobyt v zahraničí 24 hodin, je nutné po návratu dodržet dvoutýdenní karanténu. (kag)