Ministryně financí Schillerová neprotlačila Senátem novelu zákona o rozpočtové zodpovědnosti. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Rozvolnění zákona o rozpočtové zodpovědnosti v Senátu neprošel. Senátoři zamítli vládní návrh na zvýšení strukturálního schodku, který měl vzrůst až na 4 procenta HDP. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) hájila novelu tím, že bez změny zákona by musela seškrtat výdaje, nebo naopak zvýšit daně v rozsahu 150 miliard korun.

Senát drtivou většinou zamítl vládní návrh, který měl zvýšit strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu.

Změna tohoto zákona, kterou už schválila Poslanecká sněmovna, má za cíl umožnit sestavení státního rozpočtu na příští rok v situaci, kdy ekonomika čelí dopadům spojeným s opatřeními proti koronavirové pandemii.

Ministerstvo financí by na základě změny zákona mohlo zvýšit výdajové limity v sektoru veřejných institucí. Do roku 2027 se má schodek zase postupně snižovat.

Pro zamítnutí novely hlasovalo 33 ze 40 přítomných senátorů. Zákon tak bude muset znovu posoudit Sněmovna.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová označila v Senátu návrh za „nehorázný bianco šek na sedm let, který může z dlouhodobého pohledu ohrozit důvěryhodnost ČR na finančních trzích“.

Schillerová zdůraznila, že je připravena dál bojovat za tuto novelu. Je přesvědčena o tom, že se díky změně zákona podaří vyvést zemi z krize.

Poukázala na to, že na straně příjmů rozpočtu bude chybět 140 miliard korun. Řekla také, že ještě nikdy nenastala takováto krize, kdy stát ze dne na den vypnul ekonomiku. (sfr)