Václavské náměstí se po 15 letech konečně dočkalo. Zahájení rekonstrukce ale přerušila policie. (Foto: Magistrát hl. m. Prahy)

Václavské náměstí se po 15 letech příprav konečně dočkalo slibované opravy. Rekonstrukci symbolickým poklepáním na kámen zahájil primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), ale ceremoniál narušila policie. Ta účastníky napomenula, aby dodržovali vládní nařízení a větší rozestupy.

„Těší mě, že po letech a po celé řadě dlouhých příprav konečně začne rekonstrukce tohoto ikonického pražského náměstí,“ radoval se primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

„Oproti původnímu návrhu zmizely z Václavského náměstí dlouho diskutované rampy do soukromých podzemních garáží. Naopak součástí revitalizace je i obnova a výsadba stromů, za což jsem velmi rád,“ dodal.

Rekonstrukci, která vyjde na bezmála 327 milionů korun, zajistí firma Hochtief CZ.

V první fázi se bude jednat o revitalizaci úseku mezi ulicemi Na Příkopech a Vodičkova.

Náměstí dostane novou dlažbu. Kromě toho budou vysazeny nové stromy a přibudou třeba pítka s vodou.

Vybudována bude podzemní nádrž na dešťovou vodu složená ze 2 částí.

První bude sloužit pro zachycení dešťové vody z povrchu náměstí a střech domů. Vodu město využije k závlaze zeleně na náměstí.

Druhá část nádrže, tzv. akumulačně-retenční, by při dešti snižovala přetížení stokové sítě. To zároveň sníží pravděpodobnost vytopení vestibulu stanice metra A Můstek, což se zejména při přívalových deštích dosud stává.

Město chce oproti původnímu plánu vysadit na náměstí lípy, původně se zamýšlely platany.

Nejzásadnější změnou v horní části náměstí bude vybudování nové tramvajové trati, která povede v bočních částech náměstí. Střed náměstí bude ponechán jako pěší zóna s rozšířenými chodníky a vyčleněným pruhem pro cyklisty.

Oproti původním plánům nebude spodní část Václavského náměstí vybavena rampami, které měly zajistit dopravní obslužnost garáží plánovaného developerského projektu. (pel)