Ministr Vojtěch: Roušky budou v Česku povinné asi až do června letošního roku.

Roušky budou v Česku povinné asi až do června letošního roku, zmrazil občany ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). I v červnu či dalších měsících by však jejich používání mohlo být nadále doporučeno.Bary by se v ř mohly otevřít zřejmě až v létě.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl pro Lidové noviny, že roušky si občané v Česku budou moci zřejmě sundat až v červnu.

„Ale v jistých situacích budou doporučeny i nadále,“ podotkl Vojtěch.

Bary a noční kluby se zřejmě otevřou až v létě. Restaurace v denním režimu by podle Vojtěcha měly zahájit provoz o něco dříve.

Astronomické léto letos začíná 20. června 2020 v 23:43:02 hodin.

Vláda plánuje postupné rozvolňování krizových opatření, protože šíření viru se zpomaluje.

Během dubna se mají otevírat další obchody, nyní už fungují nejen potraviny, ale i elektro, hobby markety, železářství či stavebniny a další.

„Dokážu si představit, že velká část běžných provozoven a obchodů by mohla do měsíce fungovat,“ prohlásil ministr zdravotnictví.

To se však nebude týkat velkých obchodních center. Poslední na řadě v postupném otevírání obchodů by podle ministra zdravotnictví byla nákupní centra, kde je velká koncentrace lidí, a tedy i větší riziko přenosu koronaviru.

Zmínil také, že mohou zůstat v platnosti omezení provozu například pro obchody s oblečením, kde si lidé oblečení zkoušejí.

„Musíme se zamyslet, zda by v případě tohoto typu obchodů neměly platit přísnější podmínky třeba z hlediska zkušebních kabinek.“

Například služby jako kosmetiky či kadeřnictví, kde je blízký kontakt mezi lidmi, podle Vojtěcha asi neotevřou hned po Velikonocích.

Vojtěch se také vyslovil proti konání větších letních festivalů. Nebude zřejmě povoleno konání velkých letních hudebních festivalů typu Colours of Ostrava či Rock for People.

„Za mě osobně nikoliv, v této oblasti budeme spíše přísní,“ řekl LN ministr.

U menších koncertů a dalších kulturních akcí s účastí do stovky lidí by ale mohlo být podle něj povolení už během léta reálné.

Za celou dobu epidemie v Česku zemřelo 123 lidí ve spojení s koronavirem, uzdravilo se 370 lidí, potvrzených nakažených je 5735 (stav 10. 4. 2020).

V pátek (10. dubna) v ČR přibylo 163 případů nákazy novým koronavirem, což je zatím nejmenší nárůst v tomto týdnu. (sfr)