Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (4. dubna - 10. dubna 2020).

Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (4. dubna – 10. dubna 2020).


Prodej aut v Číně klesl

Prodej automobilů v Číně v březnu v ročním přepočtu klesl o 43 procent na 1,43 milionu vozů. Jedná se o mírnější pokles než v únoru.

Francie plánuje záchranný balíček za 100 miliard eur

Francie odhaduje výši záchranného balíčku pro hospodářství postižené dopady pandemie na 100 miliard eur. To je více než 4 procenta HDP. Kvůli koronaviru počítá země s rekordním deficitem rozpočtu i rekordním dluhem veřejných financí.

O dávku v nezaměstnanosti se v USA přihlásilo 16,5 milionu lidí

Za tři týdny se v USA o dávku v nezaměstnanosti přihlásilo přes 16,5 milionu nových žadatelů. USA tak třikrát za sebou překonaly svůj týdenní rekord. Spojené americké zaznamenaly v minulém týdnu končícím sobotou 6,6 milionu nových žádostí o dávku v nezaměstnanosti.

Křetínského EPI zvýšila zisk

Společnosti EP Infrastructure, která je jednou z hlavních složek Energetického a průmyslového holdingu (EPH), stoupl loni meziročně provozní zisk EBITDA o 13,1 procenta na 1,61 miliardy eur. Konsolidované tržby vzrostly o 12,7 procenta na 3,48 miliardy eur.

O příspěvek na mzdy požádalo v Německu 650 tisíc firem

O režim kurzarbeit, který má zabránit propouštění, už v Německu zažádalo kvůli dopadům koronaviru asi 650 000 firem. Počet takto pracujících lidí bude zřejmě mnohem vyšší než v období globální finanční krize před více než deseti lety.

Škoda Auto prodloužila odstávku výroby do 27. dubna

Automobilka Škoda Auto potřetí prodloužila odstávku výroby ve všech třech svých českých závodech kvůli pandemii koronaviru, a to až do 27. dubna. Původně se měla výroba spustit v pondělí 6. dubna.

Britská centrální banka může kvůli koronaviru půjčovat vládě

Britská centrální banka může dočasně půjčovat vládě peníze na boj s šířením koronaviru, pokud se kabinetu finanční prostředky nepodaří získat na dluhopisových trzích. Dochází tak k obnovení mechanismu, který Británie naposledy v širším měřítku využívala v době globální finanční krize.

ČR: Airbnb musí předávat informace

Zprostředkovatelé krátkodobých pronájmů, jako jsou platformy typu Airbnb či Booking, budou v ČR povinny předávat státu informace. Pokud platforma odmítne informace do 30 dnů předat, půjde o přestupek, za který hrozí pokuta až milion korun. Schválila Poslanecká sněmovna. Novela musí ještě projít Senátem.

Fed uvolní 2,3 bilionu dolarů na podporu podniků 

Americká centrální banka (Fed) uvolní dalších 2,3 bilionu dolarů na podporu ekonomiky, která je zasažena dopady koronavirové pandemie. Peníze jsou určeny na úvěry malým a středním podnikům a místní samosprávě. Americké akcie vlivem oznámení Fedu po zahájení obchodování posílily.

Japonsko pomůže ekonomice 108 biliony jenů

Japonská vláda povzbudí ekonomiku zasaženou koronavirem 108 biliony jenů. Uvedl to japonský premiér Šinzó Abe. Částka odpovídá 20 % ročního hospodářského výkonu země a je vyšší než rozsah opatření v době finanční krize z roku 2009.