Poslanci schválili koronavirový příspěvek 25 tisíc pro OSVČ. Předlohu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. (Foto: Twitter Schillerová)

Sněmovna schválila odškodné pro živnostníky, které ekonomicky poškodila koronavirová pandemie. Osoby samostatně výdělečně činné dostanou 500 korun na den, celkově 25 tisíc korun. Poslanci se vyslovili i pro návrh odkladu splátek úvěrů. 

„Jsou to peníze napumpované do hybné síly naší ekonomiky, které pomohou udržet základní infrastrukturu služeb tak, jak jsme na ni všichni zvyklí. Peníze dostaneme k podnikatelům rychle a jednoduše, a to ve výši 500 Kč za den. V kombinaci s rozšířeným ošetřovným ve výši 424 Kč denně a prázdninami na sociálním a zdravotním ve výši 4 896 Kč měsíčně podáváme živnostníkům záchranný kruh, který jim pomůže překlenout nejtěžší období,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Živnostníci budou moci o podporu požádat bez ohledu na to, jestli jde o jejich hlavní nebo vedlejší příjem.

O příspěvek budou moci žádat i podnikající studenti do 26 let. Vedle toho budou mít nárok na peníze spolupracující osoby nebo manželé a manželky, pokud nejsou zaměstnanci.

Pro schválení příspěvku hlasovalo všech 102 přítomných poslanců.

Opozice sice prosazovala navýšení na 30 tisíc, ale nakonec se poslanci shodli.

Jednostránková, maximálně jednoduchá žádost, musí obsahovat čestné prohlášení o splnění podmínek pro vznik nároku na kompenzační bonus a číslo bankovního účtu, na kterou má být částka odeslána.

Žádosti budou přijímány e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky či prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro finanční správu (EPO), na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady. Formulář bude Finanční správou představen v řádu nejbližších dnů.

Příspěvek nebude podléhat zdanění.

Předlohu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. (pel)