Společnost Vítkovice Heavy Machinery obnovila chod provozu těžká mechanika. Další provozy budou následovat, některé nerentabilní ale budou uzavřeny definitivně. (Foto: FB VHM)

Společnost Vítkovice Heavy Machinery a.s. (VHM), která je od 19. března v úpadku, obnovila chod provozu těžká mechanika. Připravuje také oživení výroby v ocelárně. Následovat by měla kovárna a obručárna. Došlo k obnovení dodávek energií a část zaměstnanců se vrátila do práce. Dojde ale ke zrušení významné části pracovních míst.

Ve středu 11. 3. podala společnost VHM na sebe insolvenční návrh, protože kvůli dlouhodobě ztrátovému provozu nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Ostravský soud 19. 3. rozhodl o úpadku společnosti a ustanovil insolvenčního správce.

VHM byla dlouhodobě ztrátová a již nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií.

„Skutečnost je taková, že podnik, přes mnohé provedené změny v minulých měsících, v současné podobě není schopen přežít. Některé části firmy jsou životaschopné a budou dál fungovat, některé ale v současných podmínkách na trhu nejsou zachranitelné. Ty je bohužel nutné uzavřít a s jejich zaměstnanci se rozloučit, a to se všemi náležitostmi, které jim náleží dle kolektivní smlouvy a české legislativy,“ uvedl předseda představenstva Jaromir Schmid.

Pozitivní zpráva je, že se podařilo obnovit provoz těžké mechaniky včetně dodávky energií a médií. VHM tak může pokračovat v plnění rozpracovaných zakázek. Do konce dubna by měl být obnoven provoz ocelárny.

Další zachranitelné části VHM, kde se připravuje obnovení činnosti, jsou kovárna a obručárna. Ty ale nebude provozovat přímo VHM, ale nová společnost, která si obě části pronajme od insolvenčního správce.

Trvale bude ukončen provoz slévárny, formovny a čistírny, které jsou zcela nerentabilní a nekonkurenceschopné.

Ve všech částech VHM dojde k propouštění, mělo by být zrušeno přibližně 350 míst. Zaměstnanci, kteří dostanou výpověď, ji z důvodu epidemie koronaviru obdrží písemně poštou i s doprovodnými informacemi, jak postupovat vůči Úřadu práce ČR.

Velkým problémem VHM je podinvestovanost, která se projevuje poruchovostí strojů a komplikuje se tak plnění zakázek. Na miliardové investice do vybavení ale nestačí provozní financování akcionářů.

VHM potřebuje záruky a půjčky od bank, stejně je to ostatně i u zdravých firem. Banky ale dle svých podmínek nepůjčují firmám, které jsou v kritické situaci.

„Proto je insolvence, ve které dojde k oddělení zdravých a ziskových částí VHM, jediným možným řešením,“ vysvětlil předseda představenstva.

Jaromir Schmid zdůraznil pozitivní roli hlavních akcionářů.

„Dotovali provoz VHM a.s., který jim nepřinášel žádné zisky. Bez nich by VHM již dva roky nefungovala a šance na záchranu části provozů, na které nyní pracujeme, by byla daleko nižší,“ řekl. (pel)