Europarlament přerozdělil z kapes poplatníků celkem 1 bilion korun na boj s koronavirem.

Europarlament z kapes evropských daňových poplatníků přerozdělí do Česka v přepočtu 326 miliard korun na pomoc s řešením následků ekonomických dopadů koronavirové pandemie.Proti tomu přesypání peněz byl jediný europoslanec: Ivan David zvolený za Okamurovu SPD.

Poslanci Evropského parlamentu za tímto účelem přiklepli vytvoření „nouzového fondu“ na boj proti koronaviru. Europarlament schválil tři návrhy, jež mají státům Evropské unie a firmám pomoci jednak v boji proti koronaviru a jednak na pomoc s řešením ekonomických následků koronavirové pandemie.

Vznikne tak mimo jiné investiční fond, který umožní členským zemím EU přesunout nevyužitých 37 miliard eur (bilion korun) ze strukturálních fondů do oblasti zdravotnictví a na pomoc zasaženým odvětvím.

Česko z tohoto fondu má dostat zhruba 1,2 miliardy eur (326 miliard Kč).

Europoslanci v této věci poprvé hlasovali „na dálku“, pomocí elektronické pošty, aby v době karantény nemuseli do bruselského sídla osobně.

Několik desítek poslanců, kteří se na hlasování a předcházející debatu dostavili, rovněž odevzdalo své hlasy elektronicky.

Nejvíce postižená Itálie má obdržet 2,3 miliardy, méně než například Slovensko.

Nejvíce peněz má připadnout Polsku, které by mělo získat 7,4 miliardy eur.

Maďarsko, které stejně jako Polsko dosud patřilo ke státům méně zasaženým virem, podle návrhu dostane 5,6 miliardy, Španělsko pak 4,1.

Proti byl jen David

Z celkových 705 členů europarlamentu halsoval proti dvěma z návrhů jako jediný český europoslanec Ivan David (SPD), a to včetně klíčového hlasování o okamžité finanční pomoci členským státům.

„Evropská komise chce rozdělovat peníze, které patří daňovým poplatníkům členských států. Chce je rozdělovat, aby zvýšila svoji autoritu v naději, že tyto prostředky budou naivními občany vnímány jako dar z laskavosti,“ okomentoval David své hlasování.

Zdůraznil dále, že nemá důvěru v přerozdělování evropských peněz.

„Evropská komise chce pouze posílit svůj politický vliv a omezit kompetence členských zemí a demokratická práva lidu členských zemí.“

„Každá země má možnost si pomoc vyžádat a víme, že nejpostiženější zemi Evropy Itálii nepomohla neschopná Evropská unie, a jen málo její státy samostatně, ale pomohly země vystavené sankcím a ostrakizaci – Kuba, Ruská federace, Čína a kromě nich USA,“ konstatoval europoslanec David. (sfr)