Téměř polovina lidí v Česku porušila stanovenou karanténu, ukázala data.

Lyžaři z Itálie zavlekli Česko do koronavirového kataklyzmatu. Celkem 46 procent lidí, kteří přijeli z dovolené z Itálie, nedodrželo karanténu. Odhalila to data o platbách bankovními kartami shromážděná v minulém týdnu iniciativou českých technologických firem COVID19CZ. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy.

„Můžeme se podívat na počet lidí, kteří platili kartou jeden týden v Itálii a ten následující už v Česku. Z platebních transakcí je vidět, že takoví lidé si v Česku často někam vyšli a něco si koupili,“ uvedl pro server Seznam Zprávy Petr Bednařík ze společnosti DataSentics.

Babišova vláda nařídila 6. března všem lidem, kteří se vrátili z Itálie nebo jiné rizikové oblasti, že se po návratu mají telefonicky nahlásit svému praktickému lékaři. Ten rozhodl o karanténě.

Analytici dále zjistili, že v nejrizikovějším zemích jako je Čína nebo Itálie, už Češi nepobývají.

V Německu, Rakousku nebo ve Španělsku se ale Češi pohybují stále.

„Aktivita sice klesá, ale pořád tam nějaká je. Musíme proto počítat s tím, že v těchto zemích je spousta Čechů a je dost pravděpodobné, že se alespoň část z nich bude ještě vracet,“ vysvětlil Bednařík.

Iniciativa COVID19CZ, kterou tvoří týmy DataSentics a Keboola a spolupracuje s předními českými finančními institucemi, také pracuje s anonymizovanými daty finančních institucí. Ta se šestidenním zpožděním ukazují, jak se projevila jednotlivá vládní opatření na chování lidí.

Potraviny šlo před týdnem v sobotu nakoupit o 14 procent lidí víc a léky dokonce o 54 procent víc zákazníků, než bylo běžné průměrně za poslední tři soboty.

Velký nárůst zaznamenaly i online nákupy potravin a léků. (pel)