Podle Schillerové schodek státního rozpočtu překročí 100 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu letos překročí 100 miliard. Řekla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Na ekonomiku totiž dopadnou důsledky vládních opatření proti koronaviru. Podle expertů je cifra 100 miliard realitě na hony vzdálená. Premiér Babiš později oznámil, že se deficit dostane na 200 miliard korun.

Podle Babiše chce vláda schodek státního rozpočtu směřovat na 200 miliard korun. Babiš to řekl České televizi (ČT).

Předseda vlády počítá s poklesem příjmů a enormními výdaji na podporu firem.

Státní rozpočet pro letošní rok byl schválen se schodkem 40 miliard korun.

K vyššímu deficitu státního rozpočtu, než 100 miliard, došlo v roce 2012, kdy resort financí vedl Miroslav Kalousek (TOP 09) v roce 2012. Jednalo se o schodek ve výši 101 miliardy korun, který vznikl v reakci na sanaci vleklé ekonomické krize trvající od roku 2008.

Původní rozpočet počítal pro letošní rok se schodkem 40 miliard korun. Resort financí již ale uvedl, že vypracuje revizi rozpočtového zákona. Novelu by měl představit v řádu dnů.

Podle expertů je již nyní jasné, že schodek rozpočtu bude vysoko nad 100 miliardami. Vrší se totiž zprávy o možném rozsahu krize a v návaznosti na ně i požadavky ze strany podniků i odborů. Odborový předák ČMKOS Jiří Středula uvedl, že na podporu zaměstnanců, živnostníků a podniků bude třeba 300 miliard korun.

Vláda také dříve avizovala, že podpoří ekonomiku až bilionem korun.

Na přímou pomoc chce z tohoto balíku vláda vyčlenit 100 miliard korun. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) by se mohlo jednat o kompenzaci náhrad mezd, odpuštění odvodů, finančních injekce, nebo kurzarbeit.

Zbylých 900 miliard by měla vláda poskytnou formou záruk.

Schodek rozpočtu plánuje ministerstvo financí pokrýt vydáním dalších státních dluhopisů. Podle ekonomů si to stát může dovolit vzhledem k dobré pozici České republiky v mezinárodních ratinzích.

Experti se shodují, že existuje dostatek prostoru pro finanční injekce do ekonomiky. Veřejný dluh českého státu je totiž stále relativně nízký. S tím souhlasí i předseda Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který normálně platí za zastánce principu laissez-faire.

„Máme spoustu prostoru pro větší fiskální stimulaci. I kdybychom zhoršili podíl dluhu na HDP z 30 na 40, 45 procent, tak spousta zemí v Evropě nám to bude závidět… Máme prostor nejenom k takovémuto schodku (100 miliard), ale možná ještě většímu,“ uvedl Dlouhý.