Ministerstvo financí kvůli šíření koronaviru fakticky odloží 3. a 4. vlnu EET nejméně o 3 měsíce.

Ministerstvo financí kvůli koronavirové pandemii de facto odloží 3. a 4. vlnu elektronické evidence tržeb (EET) nejméně o 3 měsíce. Podnikatelům, kterých se 3. a 4. vlna týká, po tuto dobu odpustí kontroly a případné sankce, pokud se nově evidující nezvládl na evidenční povinnost včas připravit.

„Tři měsíce se nebude nic dít, nebudou žádné kontroly, takže do 1. srpna jako by EET ani neexistovalo,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) k závěrečné fázi EET po jednání s opozicí.

Podnikatelé mohou mít problémy kvůli karantény, omezení pohybu nebo omezení úředních hodin finančních úřadů. Stejně tak mohou vzniknout překážky i u dodavatelů pokladních zařízení. 

„Z těchto důvodů vyhlašujeme tříměsíční pardon, během kterého nebudou po dobu tří měsíců podnikatelé nově evidující tržby pokutováni. Cílem tohoto opatření je, aby se v těchto chvílích poplatníci nemuseli stresovat ještě s daňovými povinnostmi. Aby v žádném případě neběhali na finanční úřad žádat o autentizační údaje,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Tříměsíční toleranční pásmo se bude týkat všech podnikatelů spadajících do závěrečné fáze elektronické evidence tržeb účinné od 1. května, a to bez nutnosti prokazovat zavinění související s koronavirem.

Odklad EET požaduje opozice a například i cestovní kanceláře. Současná krize totiž může být pro celý cestovní ruch likvidační, upozornil server iDnes.cz.

Občanští demokraté podle iDnes navrhují i například odložení plateb povinných odvodů na zdravotní a sociální pojištění nebo zkrácení lhůty pro vrácení přeplatků DPH státem nebo odklad zavedení závěrečných vln EET.

ODS a Piráti se chtějí kvůli novele zákona, která obsahuje rozšíření EET, obrátit na Ústavní soud. Občanští demokraté navíc slibují, že pokud se dostanou do vlády, zákon o EET zruší.

První vlna EET, která se týkala hotelů a restaurací, odstartovala začátkem prosince 2016. Druhá, která se týkala obchodníků, pak začala v březnu 2017.

Letos v květnu se EET rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Spadat pod ni budou nově řemeslníci, advokáti, kadeřníci, účetní, lékaři nebo taxikáři. (pel)