V Německu už je 13 nakažených migrantů koronavirem, a to na 6 různých místech. Vadí jim navíc, že musí dodržovat karanténu, a proto se vzbouřili. (Ilustrační foto)

V Německu se koronavirem nakazilo už 13 migrantů žijících v ubytovnách na šesti různých místech. U 31 dalších běženců je pak podezření, že se mohli také nakazit. Uprchlíkům žádajícím o azyl se však nelíbí, že musí dodržovat karanténu, a tak se vzbouřili. Oznámilo to spolkové ministerstvo vnitra. 

Aby bylo zabráněno šíření nákazy, spolkový úřad pro migraci a uprchlíky omezil práci i podmínky pro podávání žádostí o azyl.

Žadatel musí mít negativní výsledek testu na koronavirus nebo strávit 14 dní v karanténě. Stejné opatření platí i pro pohovory v rámci azylového řízení.

Přistěhovalci v azylovém středisku v Suhlu se vzbouřili proti nařízení karantény. Tu nařídily úřady z důvodu, že v centru byl potvrzen jeden případ koronaviru.

Desítky lidí proto během pondělního rána zablokovaly přístup k jídelně. S sebou si vzali malé dítě, aby proti nim nemohla zakročit policie.

Obavy ze šíření nákazy mezi migranty má i Řecko. Přistěhovalecké tábory na řeckých ostrovech proto byly po dobu nejméně 2 týdnů uzavřeny.

Na řeckém ostrově Lesbos se totiž objevil první případ nákazy. Tamní úřady se obávají, že mezi migranty by se virus mohl šířit nekontrolovatelně, a proto zpřísnily nařízení. (pel)