Kellnerova PPF věnuje Česku 120 tun zdravotnického materiálu za 100 milionů korun.

Nejbohatší Čech Petr Kellner zachraňuje zemi před koronavirem. Jeho skupina PPF nabídla státu zdarma 120 tun zdravotnických pomůcek na pomoc v boji s koronavirem za 100 milionů korun. Kellner to slíbil premiérovi Andrej Babišovi (ANO). 

Skupina PPF, prostřednictvím své biotechnologické firmy Sotio, nabídla pomoc ministerstvu zdravotnictví již minulý týden.

Po dohodě s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou následně nakoupila a přivezla do ČR z USA 20 tisíc ochranných masek, které nyní dostávají jako dar praktičtí lékaři.

Navíc Kellner potvrdil Babišovi, že PPF v Číně a Španělsku prostřednictvím svojí společnosti Home Credit nakoupila ochranné pomůcky v celkové hodnotě 100 miliónů korun. Ty v pondělí bezplatně předá ČR jako dar.

Jedná se o 1,8 milionu kusů chirurgických masek, 1,7 milionu kusů respirátorů N95, 20 tisíc kusů Copan Flocked Swabs, 30 tisíc Liferiver testovacích sad a 10 tisíc Wondfo testovacích sad.

Dopravu zajistí vláda ČR, která jako jediná nyní může v Číně získat příslušná povolení pro vývoz tak velkého množství zdravotního materiálu.

Server Forum24 přitom poukázal na skutečnost, že Česko poslalo do Číny několik tun zdravotnického materiálu ve chvíli, kdy už bylo zřejmé, že bude potřeba v ČR.

Babiš nejprve odmítal Číně poslat humanitární pomoc. Pak ale prezident Miloš Zeman požádal ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby kabinetu předložil návrh schválit vyslání armádního speciálu s pomocí do Číny, připomněl server.

První letadlo pak také odletělo, další pomoc pak Čína odmítla.

Včera na tiskové konferenci dopoledne předseda vlády tvrdil, že Česko má roušek a respirátorů dostatek. Odpoledne už ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) přiznal, že v zemi chybí stovky tisíc až 1 milion respirátorů. (pel)