Pražský magistrát navrhne kvůli koronaviru odložit podnikatelům platbu nájmů v městských domech.

Pražský magistrát uvažuje o tom, že by kvůli koronaviru odložil splátky nájemného pro tamní podnikatele v městských domech. Radní Jan Chabr (TOP 09) navrhne odklad splátek nájmů po dobu trvání karenčních opatření. U některých segmentů by mohl být nájem zcela odpuštěn. V Česku bylo k sobotní 19. hodině potvrzeno 189 případů nákazy. 

„Připravili jsme opatření, abychom předešli tomu, že současná zdravotnická krize bude mít likvidační dopad na ekonomické činnosti ve městě. Na nejbližším jednání městských orgánů proto navrhnu odložení splátek nájemného po dobu trvání karenčních opatření,“ uvedl Chabr, který je radním pro oblast majetku.

Podle předsedy TOP 09 je zdraví na prvním místě, ale město se nesmí otáčet zády k podnikatelům, kteří se na nastalou situaci neměli možnost připravit.

„Uděláme vše pro to, abychom jim pomohli,“ řekl Pospíšil.

Po skončení nouzového stavu a vládních opatření mají v plánu předložit další opatření na podporu živnostníků a malých podnikatelů.

„Domníváme se, že k podobnému kroku mohou rychle přistoupit i další města, rádi bychom je proto našim návrhem inspirovali,“ dodal Pospíšil.

Počet nakažených v Česku vzrostl podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) na 189.

Koronavirus má i lékař z urgentního příjmu olomoucké nemocnice, který se před týdnem vrátil z Řecka. Do karantény musí jeho pacienti i personál.

Podle serveru Novinky.cz je nakažený i další lékař, a to z oddělení ARO nemocnice v Břeclavi.

Velmi nezodpovědně se chovala také žena z Krnova, která se vrátila z Rakouska. Přestože byla z důvodu pobytu v rizikové oblasti odmítnuta jedním soukromým lékařem, šla do krnovské nemocnice, kde navíc záměrně zatajila informace o pobytu v zahraničí. Ohrozila tak další pacienty i zaměstnance. (pel)