Trump mohl koronavirus dostat od brazilského prezidenta Jaira Bolsonara nebo jeho mluvčího.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro byl podle médií pozitivně testován na koronavirus. Bolsonaro přitom koronavirus dříve označil za mediální fantazii. Brazilský lídr v sobotu večeřel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Bílý dům zatím o zdravotním stavu nejmocnějšího muže světa mlčí.

Podle brazilských médií se Bolsonaro ráno zjevil v ochranné masce a neopustil Palácio da Alvorada, rezidenci brazilských prezidentů. Bolsonaro se vrátil do Brazílie po sobotním setkání s Donaldem Trumpem, které proběhlo v Trumpově resortu Mar-a-Lago v Miami.

Bolsonaro později pozitivní test na koronavirus na svém Facebooku popřel.

Zdroje z Bílého domu tvrdí, že se Trump údajně nechystá podstoupit test, ani nehodlá pobývat v preventivní karanténě.

„Ani prezident, ani vice-prezident neměli skoro žádné interakce s osobami, které byly pozitivně testovány na koronavirus a proto v současnosti nemusí být na přítomnost nemoci testováni,“ uvedla mluvčí Bílého domu Stephanie Grisham.

Trump přitom podle fotografií seděl po dobu večeře přímo vedle Bolsonara. Brazilský prezident se pak nakazil od svého mluvčího Fábia Wajngartena, se kterým se Trump také setkal.

Podle posledních zpráv se koronavirem od brazilské delegace nakazil i starosta Miami Francis Suarez, který se celého setkání v Trumpově resortu účastnil.

V souvislosti s pozitivními výsledky testů prezidenta Bolsonara svolal Bílý dům krizový meeting.

Zpráva přichází poté, co se do karantény dostal kanadský premiér Justin Trudeau, jehož manželce byl ve středu koronavirus diagnostikován.

Zatímco ve východní Asii koronavirus postupně odeznívá, v Americe a Evropě nabírá na síle. Nejvíce nových případů hlásí Španělsko, kde počet nakažených přesáhl 4000.

Podle expertů je v současnosti největší hrozbou Írán, kde za den přibylo téměř 1500 nakažených a zemřelo nejméně 85 lidí. Země již požádala mezinárodní společenství o půjčku ve výši 10 miliard dolarů. Vláda zároveň přikázala armádě, aby zahnala obyvatele z ulic do nucené karantény.