Majitel Sokolovské uhelné František Štěpánek je po smrti. Spáchal sebevraždu,

Šéf Sokolovské uhelné František Štěpánek zemřel. Na webu to uvedla společnost Sokolovská uhelná. Podle serveru Forbes.cz měl spáchat sebevraždu, protože ho trápily potíže firmy. 

„Naše firma i celý region v jeho osobě ztrácí obrovského patriota, který žil pro tento kraj i tuto společnost. Byl jedním z hlavních iniciátorů podpory regionu, významných investičních i revitalizačních projektů, které zásadní měrou přispěly k rozvoji Sokolovska i celého kraje,“ uvedla firma na webu.

František Štěpánek se narodil v roce 1953 v Sokolově. Po absolvování Vysoké školy báňské v Ostravě od roku 1979 působil v provozech Sokolovské uhelné, kterými prošel doslova od nejnižších až po nejvyšší pozice.

„Trápily ho obtíže firmy, kterou dlouhá léta vedl a budoval a zřejmě také trpěl depresemi,“ uvedl pro Forbes jeden z jeho spolupracovníků.

V posledních letech sice Štěpánek osobně těžařskou firmu formálně neřídil a byl jen předsedou dozorčí rady, zůstával nicméně faktickou hlavou společnosti.

Kvůli zvyšujícím se cenám emisních povolenek a tlaku na omezení využívání fosilních paliv oznámila společnost útlum. Letos a příští rok by mělo být propuštěno až 1 000 zaměstnanců. (pel)