Jiří Šedivý se stal šéfem Evropské obranné agentury (EDA).

Jiří Šedivý povede Evropskou obrannou agenturu (EDA). Bývalého ministra obrany a velvyslance ČR při NATO zvolil do prestižní funkce na čtvrtečním jednání Řídící výbor EDA. O jeho zvolení informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Pro zvolení potřeboval Šedivý získat podporu kvalifikované většiny ministrů obrany všech zemí EU kromě Dánska, které má z EDA opt-out. To se české delegaci na neformálním jednání v Záhřebu podařilo i díky doporučení vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella.

„Šedivého ministerské a diplomatické zkušenosti z něj spolu s jeho praktickými znalostmi evropské a transatlantické bezpečnosti činí ideální kandidáta na vedení Evropské obranné agentury pro nadcházející léta,“ napsal po Šedivého zvolení Borrell.

Proti Šedivému stanul v posledním kole hlasování italský velitel unijní protiimigrační operace Sophia Enrico Credenino. Podle vnitřních zdrojů se stala jazýčkem na vahách možnost zvolit skrze osobu Šedivého do čela EDA prvního reprezentanta z řad postkomunistických zemí.

Jiří Šedivý působil jako ministr obrany ČR v letech 2006 a 2007. Mezi lety 2012 a 2020 pak působil jako velvyslanec ČR při NATO. Z expertní pozice se na vstupu ČR do Severoatlantické aliance i podílel, ještě jako poradce prezidenta Havla.

„EDA potřebuje silné vedení, abychom se mohli soustředit na společně dojednané priority v implementaci našich obranných iniciativ. Vím, že se to pod vedením pana Šedivého podaří,“ uvedl Borrell.

Evropská obranná agentura je jakýmsi zárodkem společné evropské obrany. I když v současnosti slouží spíše jako koordinační platforma pro setkávání na mezivládní úrovni, má v gesci projekty, které jsou pro bezpečnostní spolupráci v EU klíčové.

EDA je například koordinátorem Permanentní strukturované spolupráce (PESCO). Iniciativa cílí na zlepšení interoperability evropských armád, zvýšení efektivity vojenských nákupů a vojenského vývoje skrze sdílení informací a zdrojů.

Podle kritiků je však taková spolupráce zbytečná a neúčelná, vzhledem k existenci NATO. Docházelo by totiž například k duplikaci akvizičních procesů.

Experti v oblasti mezinárodních vztahů však upozorňují, že je vhodné se připravit na scénáře, ve kterých se Evropa nebude moci spoléhat na ochranu USA.