OPEC se s Ruskem nedohodl na snížení produkce, cena ropy klesla na 46 dolarů za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v pátek nedohodla s Ruskem na snížení těžby ropy. Dohoda měla zabránit dalšímu propadu ceny suroviny, který zapříčinila paralýza světového obchodu koronavirem.

Ceny surové ropy na mezinárodních trzích propadly o 8 procent v reakci na selhání jednání. Od začátku roku přitom ceny ropy spadly o třetinu.

Nižší cena ropy je výhodná pro její konzumenty, tedy pro průmysl a v konečném výsledku i domácnosti. Na druhé straně ale stojí její producenti, jejichž ekonomiku nízká cena silně poškozuje. Jen ve Spojených státech jsou v současnosti tisíce těžařů na nucené dovolené.

Výsledek jednání ve Vídni poukazuje na omezenou schopnost ropného kartelu ovlivnit trh s energiemi, zejména ve srovnání s pro OPEC zlatými 70. lety 20. století. Lví podíl na tom nese nárůst těžby ve Spojených státech. Ty se nedávno staly největším světovým producentem ropy.

Čtrnáctičlenný OPEC šel do jednání s plánem, že by spolu se spojenci snížil produkci o 1,5 milionu barelů denně, což odpovídá 1,5 procentům celosvětové produkce. Členové OPECu, jako Saudská Arábie a Írán ale požadují, aby spojenci, kteří stojí mimo organizaci, na snížení participovali 500 tisíci barely.

Plán však nepodpořilo Rusko. Podle generálního tajemníka OPECu Mohammeda Barkinda z Nigérie tak došlo k odročení jednání bez jakéhokoliv posunu. Pokračovat však mají neformální jednání.

Rusko je vnímáno jako spojenec OPECu a s kartelem spolupracuje. Vzhledem k odlišné formě těžby však Rusko není závislé na vysokých cenách ropy, na rozdíl od Saudské Arábie. Aby měli vyrovnaný státní rozpočet, Saúdové potřebují 83,60 dolaru za barel, zatímco Rusku stačí 42,40 dolaru za barel.

Po osmiprocentním pátečním propadu se barel obchoduje za 46 dolarů.

Podle analytiků způsobil koronavirus značný pokles na straně poptávky po ropě, a situace se prý v nejbližších měsících nezlepší. OPEC se tak bude snažit najít řešení v následujících dnech.

Podle Barkinda se bude kartel snažit vyvarovat nekoncepčních kroků, jako když v roce 2014 oddaloval snižování produkce, aby si státy udržely podíly na trhu. To vedlo k pádu cen ropy ze 100 na 40 dolarů za barel v roce 2015.

Experti se však domnívají, že i když OPEC dospěje k dohodě, nedojde k růstu cen ropy. Jednak proto, že světová ekonomika rapidně zpomaluje, a jednak kvůli Spojeným státům. Ty na rozdíl od Ruska s OPECem nespolupracují, a nemají problém zaplavovat trh ropou za cenu kolem 50 dolarů za barel.