Po zmatcích okolo různých sazeb DPH u piva přišel na řadu další chaos, tentokrát s teplou vodou.

Po zmatcích okolo různých sazeb DPH u piva přišel na řadu další chaos. Daň z přidané hodnoty u tepla a chladu se snížila na 10 procent. Ale snížení DPH se netýká dodávek pitné vody, kde zůstala sazba na 15 procentech. Dodavatelé teplé vody tak nyní řeší, jak fakturovat. 

Upozornil na to server Echo24.cz.

Podle ředitele Teplárenského sdružení Martina Hájka finanční správa tvrdí, že teplá voda je produkt a má mít DPH jako pitná voda, tedy 15 procent.

„Když si zákazník sám na sebe nakupuje studenou vodu a my mu k tomu dodáme teplo, tak je to 10 procent DPH. Ve chvíli kdy na náš účet nakoupíme studenou vodu a ohřejeme ji, přestože jsme roky fakturovali zvlášť teplou vodu a studenou vodu za náklady, za kterou jsme ji nakoupili, tak podle finanční správy se jedná o teplou vodu se sazbou 15 procent DPH,“ řekl Hájek pro server.

Problém by podle ministerstva financí měl zmizet v květnu, kdy se sazby na teplo i na vodu vyrovnají na 10 procent.

A byznys se od 1. května zkomplikuje i hostinským.

Návrh vlády snižuje daň u točeného piva konzumovaného v restauraci na 10 procent. Pokud však bude pivo točené a zákazník si ho ponese s sebou nebo si ho zakoupí jinde, bude nápoj zdaněn sazbou DPH ve výši 21 procent.

Změny v DPH na pivo vláda zavádí společně se závěrečnou fází EET, která se týká drobných podnikatelů a zasáhnout by měla až 300 tisíc lidí. (pel)