Společnosti divize CSG Aerospace budou společně vystavovat na veletrhu World ATM Congress 2020 ve Španělsku.

Španělská metropole Madrid se stane ve dnech 10. až 12. března dějištěm veletrhu World ATM Congress 2020, který představuje největší světovou událost v oblasti technologií pro řízení a management letového provozu, radarové techniky a vybavení pro provoz na letištích. Na této významné události spojené s mezinárodní konferencí budou vystavovat své produkty i české a slovenské společnosti patřící ke špičce v oboru – ELDIS, CS SOFT, RETIA, ATRAK a MSM Banská Bystrica, které jsou součástí divize CSG Aerospace holdingu CZECHOSLOVAK GROUP.

Pardubická společnost ELDIS představí své stěžejní produkty, které dodává zákazníkům do mnoha zemí po celém světě. Půjde například o kombinovaný systém RL-2000/MSSR-1, který spojuje primární přehledový radar RL-2000 a monopulsní sekundární přehledový radar MSSR-1.

S tímto systémem nebo jeho jednotlivými součástmi pardubická společnost už uspěla třeba v Česku, Maďarsku, Polsku, dále v Indii, Kanadě, Indonésii, Číně, Pákistánu, Jordánsku, Malajsii či Jižní Koreji.

V Indii například kombinované radary RL-2000/MSSR-1 pokrývají 90 procent země a tvoří tak páteř tamního řízení civilní letecké dopravy. Dalšími exponáty z produkce firmy ELDIS budou přesný přistávací radar PAR-E nebo systém radarového zobrazení ERDIS.

Společnost CS SOFT sídlící v Praze bude na veletrhu v Madridu prezentovat hned několik svých produktů. Hlavním lákadlem v expozici bude systém managementu letového provozu ALS, který je určen k řízení letového provozu a poskytuje řídícím jasně strukturované zobrazení letecké dopravní situace se začleněním přehledových dat a letových plánů.

CS SOFT představí i plnohodnotný simulátor systému řízení letového provozu (ATC), který do detailů kopíruje skutečné pracoviště řídícího letového provozu, a umožňuje tak výcvik operátorů na nejvyšší úrovni. Systém přesně simuluje například i uživatelské rozhraní, prostředí skutečných pracovišť řízení letového provozu a umožňuje i komunikaci s virtuálními piloty letadel.

CS SOFT dále předvede systém TCM (Traffic Complexity Management), jehož podstatou je optimalizace dopravních toků podle aktuální kapacity řízení letového provozu. TCM rovněž identifikuje neočekávaný provoz (tzv. lety „intruders“), tedy ty lety, které mají rozdílnou plánovanou a skutečnou trajektorii letu.

Dalším produktem společnosti prezentovaným na veletrhu bude softwarový systém nazývaný RadarView. Ten dokáže provádět syntézu dat ze všech dostupných zdrojů a zobrazuje nejdůležitější informace o poloze vzdušných cílů i pozemních prostředků, a tím přispívá k zefektivnění handlingových a letištních služeb.

Ústředním bodem expozice pardubické společnosti RETIA bude víceúčelový 3D radar ReGUARD, který si ve Španělsku v minulém roce odbyl svou evropskou premiéru.

Radar ReGUARD je určen především pro detekci a současné sledování pozemních a pomalých níz­koletících cílů s malou odraznou plochou. Má dosah až 18 km, dokáže monitorovat cíle do výšky 3 km a pracuje na základě elektronického vy­chylování radarových svazků i mechanického otáčení radarové hlavy. RETIA jej nabízí ve stacionární nebo mobilní verzi.

Vedle toho RETIA představí i svůj osvědčený a obchodně úspěšný záznamový systém ReDat, který nabízí variabilní řešení pro nahrávání a monitoring systémů řízení letového provozu (ATC), systémů managementu letového provozu (ATM) i komplexní správu takto získaných záznamů.

Záznamový systém ReDat například umožňuje krátkodobé i dlouhodobé archivování pořízených záznamů hlasové komunikace, záznam obrazovek dispečerů letového provozu, synchronní simultánní přehrávání audio, video a radarových dat, transkripci a živý příposlech.

V Madridu své výrobky představí i slovenská část holdingu CSG zastoupená společností MSM Banská Bystrica. Její portfolio je zaměřené na návrh a výrobu radionavigačních systémů, startovacích zařízení pro spouštění motorů letadel a vrtulníků a kontejnerových systémových řešení pro vojenský i civilní sektor.

Na veletrhu firma MSM představí mobilní věže řízení letového provozu vhodné pro polní nebo méně zabezpečená letiště či během údržbových výluk stacionárních věží.

Svým vybavením a charakteristikami představují plnohodnotnou náhradu stacionárních řídících věží, vyznačují se velkou univerzálností i snadnou přepravitelností a mohou být instalovány na kolový podvozek nebo mobilní kontejner. MSM je vyrábí ve dvou provedeních, pro dva (typ DISK 2 MSM) nebo čtyři operátory (typ MATCT).

Společnost ATRAK, která se nově stala součástí divize CSG Aerospace, bude na veletrhu prezentovat hned několik svých klíčových produktů.

Ve své expozici představí systém Aeronautical Billing, což je plně automatizovaný fakturační systém, který shromažďuje a zpracovává přehledová data z letišť, radarů, meteo systémů, letová data a data letových plánů, případně data z jakéhokoliv zařízení umožňujícího jejich export a zpracování.

Aeronautical Billing je unikátním řešením pro letiště, ale především pro poskytovatele letových a navigačních služeb. Implementace Aeronautical Billing přináší úsporná a efektivní řešení v oblasti revenue managementu a fakturace.

Firma nabídne i inovativní řešení nazvané Aeronautical Business Planning and Modelling, jež umožňuje organizacím v leteckém průmyslu, zejména v oblasti řízení letového provozu, přijímat rychlá rozhodnutí na základě tímto systémem vygenerovaných provozních a finančních přehledů, statistik a analýz.

Dále se budou moci návštěvníci seznámit se systémem AIM – Aeronautical Information Management, jenž zpracovává a prezentuje informace nezbytné k bezpečnému a efektivnímu řízení letového provozu. Je navržen v souladu se standardy ICAO a EUROCONTROL.

ATRAK také do Madridu přiveze systém Cardmon, který slouží k monitorování, zobrazování a reportování dat řídícím operátorům letového provozu a poskytuje data získaná z ID karty řídícího letového provozu. Tato data jsou následně systémem zpracována a zobrazována v rámci AIM. Data slouží rovněž jako podklad pro plánování směn a výcviku řídících letového provozu.

World ATM Congress pořádají již řadu let Organizace poskytovatelů letových provozních služeb (CANSO) a Asociace řízení letového provozu (ATCA).

Jde o největší mezinárodní veletrh a kongres svého druhu, kterého se jen v minulém roce zúčastnilo přes 9500 návštěvníků a odborníků. Během World ATM Congress 2019 vystavovalo své produkty a služby na 253 společností ze 135 zemí světa. (pel)