Babiš urážel europoslance, kteří přijeli do ČR sbírat informace o jeho střetu zájmů.

Urážky od premiéra Andreje Babiše si vyslechla skupina europoslanců, která přijela do Česka sbírat fakta o Babišově střetu zájmů. České europoslance Mikuláše Peksu (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) označil za vlastizrádce. Německá europoslankyně a předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monika Hohlmeierová (CSU) je podle Babiše „totálně pomatená“ a nerozumí fungování dotací.

Delegaci Evropského parlamentu označil Babiš za politickou misi. Zároveň zopakoval, že ve střetu zájmů není a že postupoval podle českého zákona, když svůj holding Agrofert zaparkoval do svěřenských fondů.

Loňská auditní zpráva Evropské komise, která se zabývala dotacemi ze strukturálních fondů EU, přitom konstatovala, že Babiš stále požívá vlivu na Agrofert i přesto, že ho nyní má ve svěřenských fondech.

Nejostřejší výpad si od Babiše vysloužili europoslanci Peksa a Zdechovský.

„Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy. Udávají, lžou a dělají kampaň. A vůbec jim to nepřísluší,“ řekl Babiš. Vlastizrádci jsou prý proto, že v Evropském parlamentu otevírají kauzu jeho střetu zájmů a postupují tím proti jeho vládě.

Celá cesta je prý jenom plýtváním peněž daňových poplatníků, útočil dál Babiš na fakt, že s sebou delegace měla tlumočníky a jednoho technika.

Podle předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Hohelmeierové však byla mise účelná a splnila svůj cíl.

„Přijeli jsme s celou řadou otázek, dostali jsme řadu odpovědí, a nakonec odjíždíme a máme mnohem více otázek. Získali jsme dojem, že není zaveden jasný systém, který by identifikoval střet zájmů. Je zapotřebí, abychom postupně zanalyzovali situaci v příštích týdnech a měsících,“ řekla na závěr mise Hohlmeierová.

S tím se ztotožnili i další členové delegace. Zdechovský navíc dodal, že je v Česku směrnice o praní špinavých peněz nedostatečně implementovaná. Mnoho společnostní doposud nesplnilo svou povinnost, která jim ukládá identifikovat skutečné majitele.

Delegace Evropského parlamentu se zabývala také propojeností firem, kdy z nedostatečné aplikace směrnice benefitují velké podniky, jako například Agrofert, na úkor těch malých. Těm malým jsou navíc dotace určeny primárně.

„Vidíme velikánský problém hlavně pro malé a střední podniky. Ty velké mohou získávat dotace až ve výši stovek milionů korun a potom ty částky, které jsou pro ty malé, jsou opravdu neskutečně malé,“ řekl Zdechovský.

Ministerstvo financí pod vládou ANO podle Mikuláše Peksy neodvedlo dobrou práci při zavádění směrnice.

„Špatná implementace znemožňuje jednoduchou kontrolu propojenosti všech společností, které přijímají dotace. Zároveň je signifikantním způsobem podceněna pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu, který takto propojené firmy může jen velmi obtížně nebo vůbec kontrolovat,“ zkritizoval činnost ministerstva ovládaného hnutím ANO Peksa.

Šestičlenná delegace sestávající z většiny ze členů výboru CONT přijela do ČR zjišťovat informace o možném střetu zájmů premiéra Babiše. Byli v ní zástupci Evropské lidové strany, Sociálních demokratů a Zelených.

Delegace europoslanců přitom oproti tvrzení českého premiéra podle Hohenmeierové nezasahuje do auditů EK o možném Babišově střetu zájmů.

„Nejsme tu od toho, abychom někoho odsuzovali, ale abychom hledali nedostatky a zjišťovali, jak jsou evropské prostředky vynakládány,“ uvedla Hohlmeierová.