Turecko odmítá nadále zadržovat migranty na cestě do Evropy.

Turecko odmítá dále zadržovat migranty, kteří se chtějí dostat do Evropy. Na cestu se okamžitě po zveřejnění zpráv vydalo několik set Syřanů, Iráčanů a Íránců ze severozápadní provincie Edirne. Ve skupině jsou i ženy a děti. Pokud Turecko otevře hranice, bude to znamenat porušení dohody s Evropskou unií.

Podle tureckých médií se na nové politice shodla turecká bezpečnostní rada státu na mimořádném zasedání, kterému předsedal prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara tak nehodlá nadále bránit migrantům v cestě do Evropy.

Oficiálně novou politiku nepotvrdil nikdo z nejvyšších ústavních činitelů Turecka. Mluvčí vládní strany AKP však médiím řekl, že země není schopna uprchlíky, z nichž většina pochází ze Sýrie, v zemi nadále udržet. To potvrdil i další informovaný zdroj.

„S okamžitou platností jsme se rozhodli, že nebudeme bránit syrským uprchlíkům v cestě do Evropy jak na moři, tak na souši. Všichni uprchlíci, včetně těch syrských, jsou vítáni k přechodu do Evropské unie,“ uvedl po jednání bezpečnostní rady turecký státní představitel pod příslibem anonymity.

V Turecku se nyní nachází 3,7 milionu syrských uprchlíků. Většina z nich usiluje o návrat do vlasti.

Naplnění hrozby otevření hranic pro uprchlíky by znamenalo porušení migrační dohody, kterou EU s Tureckem uzavřela v roce 2016. Unie přitom Turecku poskytla finanční pomoc ve výši 3 miliard euro.

Obrat nastal poté, co během náletů v severosyrské provincii Idlíb zemřelo 33 tureckých vojáků. Za ztráty je podle Turecka zodpovědná syrská vláda Bašára Asada podporovaná Ruskem.

Podle Ruska opomněla Ankara informovat, že její vojáci bojují po boku vzbouřenců. Ankara to odmítá.

„Turečtí vojáci, kteří byli součástí bojových útvarů teroristických skupin se dostali pod palbu syrských jednotek,“ napsalo ruské ministerstvo obrany. Ruské televize uvedly, že turečtí armádní specialisté používali rakety země-vzduch při pokusech sestřelit ruské a syrské vojenské letouny nad Idlíbem.

Tureci údajně v odvetě zabili 16 syrských vojáků dělostřeleckou palbou a dronovými útoky.

Podle OSN značí boje na severu Sýrie humanitární katastrofu. Během února zemřelo během střetů 134 civilistů, z toho 44 dětí. Podle odhadů před boji uteklo z domovů 950 tisíc lidí.

Idlíb je poslední baštou opozice proti syrskému režimu, který během posledních let znovudobyl většinu území státu. Rebelové ze Syrské svobodné armády a dalších skupin jsou v současnosti podporováni Tureckem.

(eye)