Nejsledovanější televizi v zemi převezme nejbohatší Čech Petr Kellner. Jeho skupina PPF dostala souhlas akcionářů ke koupi mediální sítě CME. (Ilustrační foto: TV Nova)

Akcionáři mediální skupiny Central European Media Enterprises (CME) schválili převzetí firmou PPF Petra Kellnera. Nejbohatší Čech zaplatí za mediální síť 2,1 miliardy dolarů (přes 48 miliard korun). Součástí CME jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova.

„Vítáme souhlas akcionářů společnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME) s transakcí. Pokračuje schvalovací proces o převzetí CME skupinou PPF.,“ uvedla mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

Podle ní je teď na evropských regulatorních orgánech, aby posoudily transakci, která se týká společností ve střední a východní Evropě.

„V procesu převzetí CME spolupracujeme se všemi zainteresovanými regulatorními institucemi a všem poskytujeme relevantní informace,“ doplnila.

Akcionáři hlasovali o dohodě den poté, co americký republikánský senátor Marco Rubio prohlásil, že chce, aby vláda USA prověřila bezpečnostní dopady prodeje CME. Argumentuje vazbami PPF na Čínu.

Podle něj PPF v minulosti v Česku jednala „jako čínský zástupce“.

A prošetření transakce žádají i Piráti, kteří poslali dopis americkému Kongresu, ve kterém žádají právě prošetření prodeje mediální sítě. Hrozí podle nich riziko, že Nova začne šířit čínskou propagandu.

CME podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF loni v říjnu. Schválení transakce akcionáři se všeobecně očekávalo.

Zhruba třetinový podíl v CME v roce 2009 koupila americká společnost Time Warner, která jej v dalších letech zvýšila těsně pod 50 procent.

Firmu Time Warner později převzal americký telekomunikační gigant AT&T a přejmenoval na Warner Media. Jejím prostřednictvím v CME drží většinový podíl. (pel)

Piráti se snaží Kellnerovi překazit nákup skupiny CME. Poslali dopis americkému Kongresu

Kellnerův Home Credit si najal agenturu, aby zlepšila pohled lidí v Česku na Čínu