Babiš se za výroky o Transparency International omlouvat nemusí.

Premiér Andrej Babiš se nemusí omlouvat za výroky o Transparency Internationial (TI). Podle středočeského krajského soudu vyjádření nezasáhla do práv organizace. Rozsudek není pravomocný a TI se proti němu odvolá.

Babiš TI opakovaně označil za zkorumpovanou neziskovku. Podle Babišových právníků tím premiér poukazoval na způsob financování TI. Nesnažil se tedy tvrdit, že by se organizace dopouštěla protiprávního jednání.

Babišovi právníci u soudu tvrdili, že premiér pouze popsal, jak je Transparency financována – tedy od subjektů, které má kontrolovat. Mezi přispěvatele TI totiž patří kromě individuálních dárců také některá ministerstva.

Jeden z právníků Andreje Babiše, Jiří Urbánek, také připomněl, že vyhrocený jazyk vůči premiérovi používá i samotná Transparency. Ta Babiše v minulosti označila za dotačního podvodníka, člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se korupce, nebo za predátora.

Podle soudu se ze strany Babiše jednalo o hodnotící výroky, na které má jako premiér v rámci veřejné debaty právo. Odkázal také na svobodu slova.

„Soud se nedomnívá, že by došlo k významnému zásahu do práva na ochranu dobrého jména žalobkyně,“ dodal soudce Vladimír Sommer.

Transparency International je nezisková organizace, která se věnuje boji proti korupci. Dlouhodobě poukazuje na střet zájmů Andreje Babiše. Věnuje se také kauze Čapí hnízdo, nebo majetkovým vztahům ve skupině Agrofert.

Babišovi je TI již dlouho trnem v oku, protože medializuje a oživuje jeho kauzy. Nepřátelství chová zejména vůči jejímu řediteli Davidu Ondračkovi, kterému Babiš údajně nabídl post ministra vnitra v době, kdy se rodilo hnutí ANO. Ondračka však pozici odmítl.